Afbeelding
Foto: JESHOOTS

Tijdelijke tolheffing op de Blankenburgverbinding en de ViA15

Verkeer 429 keer gelezen

Regio - Het kabinet wil vanaf 2024 tol heffen op de nieuwe Blankenburgverbinding. En later ook op de ViA15. Dankzij het geld dat de tol straks oplevert, kunnen deze wegen eerder worden aangelegd. Beide verbindingen moeten bijdragen aan kortere reistijden in de regio.

De Blankenburgverbinding verbindt de A15 bij Rozenburg met de A20 tussen Maassluis en Vlaardingen. Het is de bedoeling dat de weg eind 2024 open gaat. Dan start ook de tolheffing. Deze verbinding moet bijdragen aan kortere reistijden in de regio Rotterdam. Dat zou positieve gevolgen moeten hebben voor de economie, onder andere voor de Rotterdamse haven.

De ViA15 is een nieuwe snelweg die de A15 bij Bemmel met de A12 bij Zevenaar verbindt. De weg moet zorgen voor een betere doorstroming van het (vracht)verkeer in de regio Arnhem-Nijmegen. Het is nog niet duidelijk wanneer de weg geopend wordt. Dit hangt af van een uitspraak van de Raad van State over de aanleg van deze weg.

Kentekenregistratie
Weggebruikers hoeven niet te stoppen om tol te betalen. Camera’s boven de weg registreren de kentekens van voorbijkomend verkeer. Iedereen die de weg gebruikt moet tol betalen. Ook weggebruikers uit het buitenland. De betaling kan automatisch via een abonnement bij een bedrijf dat de tolbedragen int. Of met een eenmalige betaling, vooraf of achteraf.

Voorlopige toltarieven
Het kabinet neemt nog een besluit over de uiteindelijke tarieven voor de tolheffing. De voorlopige tarieven op beide wegen zijn: personenverkeer €1,32, vrachtverkeer €7,94, vrachtwagens gaan in 2026 vrachtwagenheffing betalen. Op wegen waar vrachtwagens tol betalen, hoeven zij geen vrachtwagenheffing te betalen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant