De stelling is gebruikt door de luftwaffe (Duitse Luchtmacht) in de periode 40/45
De stelling is gebruikt door de luftwaffe (Duitse Luchtmacht) in de periode 40/45

Biberbunker zoekt vrijwilligers (gidsen) met passie voor WOII

Oostvoorne - De Stichting Biberbunker doet het beheer en organisatie van de Radarstelling Biber in de duinen van Oostvoorne en heeft dringend behoefte aan uitbreiding van het aantal gidsen.

De Biberbunker maar ook de overige 6 toegankelijk gemaakte bunkers vragen niet alleen om deskundige rondleiding, maar vooral het vertellen van de verhalen, kortom redelijke kennis van zaken en gemotiveerdheid. Er zijn bij de Stichting Biberbunker gidsen met een zeer langdurige ervaring kortom kennisoverdracht en goede begeleiding is mogelijk.

Stichting Biberbunker verzorgt rondleidingen en presentaties in de centrale Biberbunker. Hiervoor is een ontvangst/presentatieruimte beschikbaar met een fraaie tribune voor ca. 35 bezoekers. Als gids mag u hierbij gebruik maken van een zeer moderne videowall met bedieningsvriendelijke aansturing. Echter ook buiten de bunker worden rondleidingen verzorgt met een wandeling door de prachtige duinen van Oostvoorne de zgn. Duin/bunkertour.

Wie zijn wij?
Stichting Biberbunker werkt met ca. 35 enthousiaste vrijwilligers, die diverse taken uitvoeren, bijvoorbeeld, timmerwerk, graaf, schilder -en electrawerkzaamheden, gidsen, bestuursfuncties etc. De Stichting Biberbunker heeft naast de bekende reguliere rondleidingen met aanmelding vooraf op de site, ook mogelijkheden voor een zgn. vrije inloop. Dit is mogelijk op alle woensdagen in Juli en augustus, vooraf aanmelden is niet nodig en betalen aan de deur.

Waar gaat het om?
Het totale aantal bunkers bedraagt 96 stuks en liggen verspreid in een zogenaamde enclave van ca. 400 bij 800 meter. Deze stelling is gebruikt door de luftwaffe (Duitse Luchtmacht) in de periode 40/45. De Biberbunker (centrale gevechtsleiding) is een omvangrijk complex van 20 bij 20 meter en 9 meter hoog, waarvan 6,5 meter ondergronds. De centraal binnenkomende radarinformatie betrof o.a. richting, snelheid en hoogte van de aanstormende geallieerde bommenwerpers op weg naar Duitsland. De Radarinformatie werd op een glazenplaat geprojecteerd en/of op een speciale tafel geprojecteerd. De Luftwaffe respectievelijk de gevechtsleiding was hierdoor in staat haar eigen Jagers alsmede het luchtafweergeschut zgn. FLAK naar de bommenwerpers te dirigeren zodat onderschepping/luchtgevechten gecoördineerd plaatsvonden.

Vrijwilligers. Interesse? Stuur even een kort berichtje naar info@biberbunker.nl t.a.v. Barry Zuidgeest