De Drenkeling vanuit de lucht gezien
De Drenkeling vanuit de lucht gezien

Dorpsrand krijgt flats in plaats van bomen

Rockanje - In de wijk De Drenkeling, waar woningen aan strenge bouweisen en hoogtebeperking moeten voldoen vanwege het verplichte landelijk karakter, staat de gemeente Westvoorne projectontwikkelaars toe flats te bouwen.

‘Alle aan bewoners gedane beloftes worden van tafel geveegd. Het geplande landgoedpark wordt een volgebouwde woonwijk’, aldus actiegroep De Drenkeling.

Het lijkt een trend te worden op heel Voorne Putten aldus de actiegroep: ‘Gemeenten die veel moois beloven, maar uiteindelijk hun eigen plan trekken. We zien dit al in Spijkenisse en Hekelingen gebeuren en nu ook in Rockanje. Bewoners moesten uit de krant vernemen wat de gemeente van plan is met De Drenkeling. Behoud van het dorpse karakter van Rockanje, bescherming van het duingebied en het woongenot van haar bewoners is opeens niet belangrijk meer voor deze gemeente. Ondanks de eerder door bewoners tevergeefs bevochten hoogbouwprojecten rond het dorpsplein en zorgcentrum Stuifakkers, staat de gemeente wéér hoogbouw toe. Waar en hoeveel flats er komen kan de gemeente nog niet zeggen, wel dat projectontwikkelaars zelf mogen bepalen wat ze gaan bouwen. Het aantal te bouwen woningen in de Drenkeling gaat daarbij fors omhoog, van 30 naar 230. De geplande bomenbank en parkweide, waar bewoners notabene aan meebetaald hebben, moeten daarvoor wijken. Sterker, het aanwezige groen wordt gekapt. En dat pal naast Voornes Duin, wat een beschermd Natura2000-gebied is en kampt met te veel stikstof.’

Bewoners erkennen dat nieuwe woningen in Rockanje heel hard nodig zijn, starters moeten jaren op een woning wachten. Ook de provincie wil dat er meer huizen gebouwd worden in Westvoorne. Maar de actiegroep is van mening dat dit niet kan betekenen dat de gemeente Westvoorne visieloos dan maar een wijk aan de rand van het dorp volpropt met woningen. De bouw van voldoende betaalbare woningen in een nieuwe wijk, mét een 2e supermarkt, dat is wat Rockanje nodig heeft. Sinds het eerste schokkende krantenbericht zijn bewoners een actiegroep gestart om deze willekeur tegen te gaan. Opvallend is de snelle aanwas van deze groep, niet alleen vanuit de Drenkeling, maar vanuit heel Rockanje.

Op initiatief van de actiegroep heeft een gesprek plaatsgevonden met de wethouder. Daar werd duidelijk gemaakt dat inwoners hun zegje mogen doen zodra de plannen uitgewerkt zijn maar dat actief meedenken in de opzet van het plan uitgesloten is. Geen participatie dus, hoewel dit noodzakelijk is voor draagvlak bij bewoners. Recent heeft de gemeente wel contact opgenomen en bekijkt of de deadline in mei van concept bestemmingsplan uitgesteld kan worden om ruimte te bieden voor een vervolggesprek. Met een te starten petitie wil de actiegroep binnenkort de gemeente de weerstand van bewoners duidelijk maken. Woningbouw ja, maar geen hoogbouw, geen volgepropte wijken, wel behoud van groen en van Rockanje's dorps karakter!, aldus de actiegroep.