Gezondheid

De meningen over hoe je het best virusziekten kunt voorkomen en bestrijden zijn verdeeld. Voorlopig weten we één ding wel zeker: een gezonde leefstijl loont. Dat is al jaren bekend. Met hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, suikerziekte en andere welvaartsziekten daalt je weerstand, ben je vatbaarder voor infecties en vermindert je herstelvermogen. En die welvaartsziekten zijn het gevolg van een ongezonde leefstijl: roken, ongezond eten, overmatig alcoholgebruik en te weinig beweging.

Jaarlijks sterven 35.000 Nederlanders door roken, overgewicht of probleemdrinken. Alles bij elkaar is dat de grootste oorzaak van ziekte in Nederland. Daarom heeft de Rijksoverheid in 2018 samen met meer dan zeventig maatschappelijke organisaties het Nationaal Preventieakkoord gesloten. Doel is mensen bewust te maken van hun ongezonde gedrag en daarin verbetering aan te brengen.

Onlangs sloten de gemeenten Nissewaard, Westvoorne, Hellevoetsluis en Brielle zich hierbij aan door samen met allerlei partners het Preventieakkoord Gezonde Voeding te ondertekenen. Er werd overleg gepleegd met maatschappelijke organisaties, supermarkten, restaurants en tuinders. Doel is om een gezonde leefstijl leuker, aantrekkelijker, lekkerder en makkelijker bereikbaar te maken. Dat klinkt geweldig, maar wat gaan we daar in de praktijk van merken?

De rol van sportclubs en scholen om mensen aan het bewegen te krijgen ligt voor de hand. Maar hoe zal het gaan met de rol van supermarkten en andere winkels? Hoe krijg je het voor elkaar dat klanten te zoet, te zout of te vet voedsel links laten liggen? Niets zo moeilijk als gedragsverandering. En niets is zo voorspelbaar als de reactie van mensen die te horen krijgen wat ze allemaal beter kunnen laten staan. ‘Mag er dan helemaal niks meer? Je wilt toch ook nog een beetje léven!’

Ja, als je leven pas prettig is met zoete koekjes, zoute noten, vette kaas en vleeswaren, bier en sigaretten, dan heb je even een probleem bij de omschakeling. Toch zijn er massa’s slanke, sportieve mensen die een fijn leven leiden. En ze ‘mogen’ nog veel ook. Als ze jarig zijn eten ze taart. Op sinterklaasavond gevulde speculaas, met kerst banketstaaf, op oudejaarsavond oliebollen en op nieuwjaarsochtend de overgebleven appelflappen. Op een bloedhete zomerdag drinken ze gerust een koud pilsje of genieten ze van een ijsje. Het centrale punt in hun gezonde leefstijl is, dat dit traktaties blijven voor speciale dagen. Ze maken er geen gewoonte van. Dan kan het geen kwaad en krijg je er niks van.

Wat wel kwaad kan en waar je wel wat van krijgt – ook als je het matig doet – is roken. Alle wetenschappers en medici zijn het erover eens: roken veroorzaakt hart- en vaatziekten en allerlei soorten kanker. Daarom is roken op vele plekken verboden. En daarom zouden er geen sigaretten meer verkocht moeten worden. Welke supermarkt op Voorne zal als eerste de goede daad bij het mooie woord van het preventie-akkoord voegen? Wie is er écht begaan met de gezondheid van zijn klanten en verwijdert sigaretten uit de schappen? Wie gaat daadwerkelijk laten zien dat het niet alleen draait om geld verdienen?