Is deze foto inderdaad 'een feest aan herinneringen'?
Is deze foto inderdaad 'een feest aan herinneringen'? archief Nel Blok

Foto uit de oude doos

Algemeen

Huib de Vries was één van de eerste die belde over de foto van afgelopen week. ‘Niet zo gek want het derde huis van links, is het huis waar ik gewoond heb. Nu ik nog eens goed kijk, lijkt het erop af vanaf ons dak het water in een soort golf naar beneden komt of hangt daar nou plastic.’ Huib weet het niet precies. Maar wat hij wel weet is, dat het gaat om het Sint Catharijnehof. Hij houdt het op een foto uit de jaren jaren zestig.

Kees Hage schrijft dat de foto is genomen achter de grote kerk. ‘Dat is het Sint Catharijnehof.  Daar had hij – en ook Huib de Vries- helemaal gelijk in. ‘Er was toen een wolkbreuk. Al het water loopt nu eenmaal naar het laagste punt en dat is wat Den Briel betreft het Sint Catharijnehof. Met de auto op de achter grond denk ik, dat de foto rond 1970 genomen is.’ Tot zover Kees Hage. Wanneer de fotograaf het kiekje precies nam, is overigens niet bekend.

Leo Ritmeester klom niet zonder bijzondere reden opnieuw in de pen. Hij schrijft: ‘wederom geniet ik van een mooie oude foto en leuk dat de foto van Nel Blok is! Een thuiswedstrijd dat noem ik deze foto van het Sint Catharijnehof. Het eerste huis met de openstaande deur, waar de matten over de schutting hangen, was de woning van het gezin van mijn vader Willem Ritmeester, chauffeur bij de Brielse wasserij de Margriet. Ik ben dus één van de kinderen. Samen met mijn vader en moeder en 4 broers en 3 zussen bewoonden wij de woning Langestraat 3 met aan de achterkant het Sint Catharijnehof. Een piepklein huisje waar wij met ons gezin van 1955 tot 1970 hebben gewoond. Heerlijk in de binnenstad, met de scholen en winkels gewoon om de hoek. Jarenlang was het Sint Catharijnehof onverhard en niet voorzien van rioolputten. Wateroverlast was het gevolg, De foto is volgens mij van 1970.’ Hij sluit zich dus aan bij wat Kees Hage ook schreef over de datum van de foto. ‘Pas toen ik een jaar of tien was, schrijft Leo Ritmeester verder, werd er bestrating van kinderkopjes aangelegd en rioolputten. De eerstvolgende Brielse maskerade liep ik dan ook met een karretje rond met op een bord de tekst ‘Oh Sint-Catharijnehofje wat bof je, na zoveel jaar wordt het sprookje waar!’ Wederom een mooie herinnering, hoewel mijn ouders er toen heel anders over dachten.’

Ook Jan van Pelt belde en zei dat het Catharijnehof in de volksmond ‘achter de kerk’ werd genoemd. Tot 1953 kon het water zo Den Briel in. Na die tijd was er soms wateroverlast, maar dat kwam dan door hevige regenval. Jan heeft warme herinneringen aan de horlogemaker, die daar in een piepkleine woning zijn bedrijfje had en er samen met zijn vrouw woonde.

Dit is onmiskenbaar het stukje Sint Catharijnehof parallel aan de Langestraat na een flinke hoosbui in uhh 1970(?), laat Aart de Zeeuw weten. Ik parkeer hier meerdere keren per week, want woon vlakbij (Venkelstraat). De grilligheid van de daken samen met de kleine overvolle achtertuintjes vind ik zo knus en gezellig. Het is voor mij een van leukste en middeleeuws aandoende stukjes Brielle.

Tot slot: dank aan alle lezers die op de site een berichtje achterlieten, waaronder Charlien van der Stoep en met haar nog tien andere lezers en lezeressen!

Deze week een foto die voor velen ‘een feest van herkenning’ zal zijn. Reageer door te bellen naar 06 137 53 139 of schrijf naar fotooudedoos@gmail.com of laat een berichtje achter op de site van de krant.

Het erg natte Catharijnehof ook wel in de volksmond 'Achter de kerk' genoemd