Afbeelding

De thema’s op de Brielse Maskerade

Algemeen

Op 5 december staat Brielle in het teken van de Maskerade, die oeroude Brielse traditie die sinds 2016 op de lijst van Immaterieel Erfgoed staat. Van 19 tot 20 uur gaan Briellenaren gemaskerd en met originele uitdossingen de straat op, soms om thema’s uit de actualiteit of gewoon iets grappigs uit te beelden. In aanloop naar 5 december spreek ik elke week met een betrokken Briellenaar.

Deze week heb ik de bekende Briels-Italiaanse kunstenares Cristina Vaudo geïnterviewd. In 2013 bezocht ze de Brielse Maskerade voor de eerste keer en sinds die tijd is zij een trouwe bezoeker.

‘De Maskerade, dat is een echt Briels feest. Er heerst zo’n warme, gezellige en vrolijke sfeer, iedereen komt naar de binnenstad. Gezellig glühwein drinken op de Markt en je vrienden ontmoeten.’ Elk jaar is zij weer benieuwd met welke thema’s de deelnemers komen. ‘Je ziet precies wat er in de samenleving leeft. Ik herinner me nog de groep die kritiek had op het parkeerbeleid van de gemeente en pleitte dat er vergunningen werden afgegeven voor bewoners van de binnenstad. En terecht, want je kunt je auto bijna niet meer kwijt in de binnenstad. Dat is echt een thema dat leeft in Brielle, jammer dat de gemeente er nog niets mee heeft gedaan.’

‘Ik zelf heb in 2019 voor het eerst meegedaan. Ik maakte me ongerust over wat er met het Arsenaal en de Infirmerie zou gebeuren. We hadden tekstborden gemaakt met teksten zoals ‘Vecht voor het Arsenaal’, ‘Arsenaal for the people’ begeleid met Bob Marley’s strijdvaardige song ‘One love, one heart’ om aan te geven dat het belangrijk is om ergens voor te staan. We zouden deze ruimte graag een kunstzinnige bestemming geven als expositieruimte met ateliers voor kunstenaars ruimtes voor workshops en gewoon een ruimte voor iedereen waar je je krantje kunt lezen en een kop koffie kunt drinken. Je hebt natuurlijk de stille hoop dat het gemeentebestuur er iets mee zal doen, maar het leuke van de Maskerade is dat je je stem kan laten horen en bijval krijgt van het publiek. Mensen zijn geïnteresseerd in je thema en moedigen je aan. Verder trek je de aandacht door je rekwisieten en je teksten. Het feit dat je er niet bij praat, maakt je act nog sterker. Vreemd genoeg komt de boodschap dan heftiger binnen.’

‘Wat ik ook altijd erg gezellig vind, is de after-party, waar je nog even kunt napraten met andere deelnemers en het publiek.’ Of Cristina dit jaar weer meedoet, blijft nog een verrassing. Ze denkt erover na, Er zijn genoeg onderwerpen die haar bezighouden en aan creativiteit ontbreekt het haar ook niet….

Heb je zelf een thema dat je aan de orde wilt brengen of gewoon een grappig idee, doe dan mee.. Wil je meer weten over de Brielse Maskerade, bezoek dan de Facebook-pagina Brielse Maskerade. Je kunt je opgeven voor de Brielse Maskerade op de cultuuragenda van de website www.kunstencultuurvoorne.nl.

Bram Poldervaart