De winnaars van 'wie maakt het  mooiste en beste lied van Brielle 2022'
De winnaars van 'wie maakt het mooiste en beste lied van Brielle 2022'

Winnaar beste lied van Brielle 2022 bekend

Brielle - In het Brestheater werd zondag 24 oktober de finale gehouden van de wedstrijd 'wie maakt het  mooiste en beste lied van Brielle 2022'.

Acht deelnemers hadden de eindstrijd gehaald en wilden voor het publiek en de vakjury het beste uit zichzelf halen. Er waren deelnemers die het alleen deden of met z’n tweeën maar er was ook een heuse band en een familie ensemble a la de familie von Trapp uit de Sound of Music. Ruim een jaar geleden meldden, na een oproep, veel Briellenaren zich aan om mee te doen. De opdracht was om met een liedje te komen met eigen geschreven tekst en zelfgemaakte muziek waarbij het moest gaan over de stad Brielle, het jubileumjaar 2022 en over vrijheid en bevrijding. De acht finalisten hadden vooraf hun teksten en liedjes opgestuurd. Deze werden gescreend door de juryleden die ook zondag hun vakkennis inzetten om de liedjes te beoordelen.

Maar zondag ging het om de finale en mocht ook het publiek hun stem uitbrengen. Veel fans, vrienden en familie waren naar het Brestheater gekomen om hen te ondersteunen, waardoor de sfeer in het theater optimaal was. Wethouder Robert van der Kooi deed het openingswoord en heette alle deelnemers van harte welkom, waarna moeder en dochter van der Ende het overnamen om alle deelnemers te introduceren. In volgorde traden de volgende deelnemers op; als eerste Barend van Zijll die twee prachtige luisterliedjes zong: Sint Catharijne en Brielle is Vrij. Als tweede traden Simone Verhoef en Renée Grashof op, zij hadden in naam van oranje met een eigen melodie en tekst omgetoverd in een meezinger met de titel Hart van Brielle.  Als derde traden twee in Brielle bekende troubadours op, Frans Lodewijk en Marcus Mulder. Zij zongen ‘vrijheidsbeeld ‘ op de tekst van onze stadsdichteres Corrie van de Linden. Zij was (op 95 jarige leeftijd!) zelf ook in de zaal aanwezig.  Daarna was het tijd voor een bijzonder leuk optreden van de familie Beekman; moeder Irene, vader Henk, Zoon Rik, en drie  vriend(innen) vormde een zeer muzikaal gezelschap. Zij brachten met veel plezier het nummer Den Briel ten gehore.  

Dat de optredens wel heel gevarieerd waren, bleek uit het optreden van Joost van Oost. Met zijn zwoele stemgeluid zong hij het nummer First of Freedom in het Engels over de Nimf op het Asylplein en werd bijgestaan door zangeres Berlinda van der Pol en bassist Kees van Proosdij. Na het optreden van Joost was het tijd voor een mooi lied dat geschreven en gecomponeerd werd door Ton van Driel en was het Frans Voets die op zijn eigen bijzonder wijze het lied mijn den Briel zong. Het publiek in de Bres werd daarna getrakteerd op een vrolijk optreden van Mevrouw/Meneer die samen met een leuke video het nummer Brielle is een fijne plek ten tonele brachten. En tenslotte kon iedereen los gaan  op de muziek van de Mark Paulussen en zijn gelegenheidsband. Zij speelden en zongen het lied Stad van mijn Hart. Na deze geweldige optredens kon het publiek hun stem uitbrengen in de grote stembus, waarna de jury in conclaaf ging om hun deskundig oordeel te geven, waarbij zij de publiekstemmen meenam als basis.

Na de pauze kwam iedereen terug in de zaal waar de jury de nummer 1 t/m 3 bekend maakte. Nummer drie is geworden Frans Voets met mijn Den Briel, nummer twee de familie Beekman met Den Briel en nummer één Mark Paulussen met Stad in mijn Hart. Dit nummer werd zowel door het publiek als de vakjury als beste beoordeeld. Wethouder van de Kooi reikte de prijs uit aan de winnaars, een fraai kunstwerkje van kunstenares Willie de Groot. In het jubileumjaar worden de winnaars uitgenodigd om het winnende liedje te zingen in het weekend van 1-2-3 april, tijdens de vestingdagen op 10-11 september en tijdens muziekevenement ‘muziek bevrijdt' dat op 29 oktober in de Catharijnekerk is. Alle andere deelnemers werden in de bloemetjes gezet en gingen gezamenlijk op de foto. De organisatie dankt iedereen, in het bijzonder de stichting Brielle 2022 die het mede mogelijk heeft gemaakt!