Afvalhout is gebruikt om de vergankelijkheid, maar ook recupereerbaarheid van de mens en zijn omgeving te benadrukken - foto Edith Schoo
Afvalhout is gebruikt om de vergankelijkheid, maar ook recupereerbaarheid van de mens en zijn omgeving te benadrukken - foto Edith Schoo Foto: Liesbeth Speelman

Ravelijn of Paaseiland?

Actueel 1.334 keer gelezen

Brielle – Wat zijn dat toch voor roze beelden op het Ravelijn? Kunstenaar Rob Verwer en zijn dagelijkse hulp Marco van Zwan die bezig zijn met het plaatsen van de beelden op het eiland, zien regelmatig voorbijgangers er verbaasd naar wijzen; een moeder met kinderwagen en kind aan de hand stopt omdat haar kind ze wil bekijken. En natuurlijk vinden Rob en Marco dat ontzettend leuk.

Op deze snikhete julimiddag zijn ze even aan het uitrusten van het werk aan de picknicktafel op het eilandje in de Vest in een dromerige, bijna Mediterraanse sfeer, ver weg van het gedruis van het verkeer, waar een grote stapel heipalen bewijst dat dat er nu toch echt binnenkort met de bouw van het restaurant van de Brielsche Aap begonnen gaat worden.

Hoe het allemaal begonnen is? Initiatiefneemster Edith Schoo, legt het uit. "Ik kwam in contact met de kunstenaars Rob Verwer en Meg Merck via het Maerlant, waar zij het mooie kunstwerk maakten dat in de hal staat. Zij wonnen de kunstwedstrijd van de Brielsche Aap en mogen nu het kunstobject maken voor ons nieuwe restaurant. Toen ik vertelde dat we ook een beeldentuin op het eiland gingen inrichten, kwamen ze met het voorstel voor deze beelden. Samen met het verhaal werd ik er meteen verliefd op. Het is een spannende keuze, maar dat hoort bij kunst." Ediths partner A-W Brokking (staat voor Arie Willem vernoemd naar beide opa's) onderschrijft dat. Het bijzondere is dat de beeldengroep in schril contrast staat met de historische omgeving, maar het mooie is dat ze elkaar zo eigenlijk versterken.

Het verhaal achter de beelden
Het verhaal achter de beeldengroep met de roze, soort 'Paaseiland' beelden van Rob Verwer en Meg Merck , gaat volgens de kunstenaars over het eeuwig durende gevecht van de mens met de wereld om hem heen; de mens die tot een kudde behoort, maar individueel moet worstelen om boven te blijven. Of is het een worsteling om niet ten onder te gaan? De mens kan zich boven het land verheffen (zoals de grote beelden), maar kan ook kopje onder gaan (zoals het kleinste beeld). De natuur zal op den duur de beelden gaan overwoekeren, het roze zal steeds minder roze worden, en het hout steeds meer boom. Uiteindelijk zullen de beelden gaan lijken op de overblijfselen van een verdwenen beschaving, zoals die van Paaseiland.

Positieve reacties
A-W: "We hebben al veel leuke, positieve, reacties gehad, ook van toeristen en er ontstaan soms levendige, interessante discussies. Eigenlijk is de Brielse Aap ook een experiment, het staat voor verbinding. Het wordt straks een plek waar iedereen welkom is en zich thuis kan voelen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant