Brielse vwo leerlingen naar het Mekka van de natuurkunde | BrielsNieuwsland.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221872&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo brielsnieuwsland.nl

Brielse vwo leerlingen naar het Mekka van de natuurkunde

  •   194 keer gelezen   Actueel

Brielle - Afgelopen week vertrokken 14 leerlingen uit 6vwo van het Maerlant in Brielle met drie begeleiders een aantal dagen naar het Mekka van de natuurkunde in de wereld: de deeltjesversneller van Cern, het grootste laboratorium ter wereld, gelegen tussen de Jura en de Alpen in Genève in Zwitserland.

Zij hadden het geluk om te zijn ingeloot voor deze zeer populaire reis, die goed aansluit bij het onderdeel deeltjesfysica, dat zij in de vijfde klas hadden gevolgd. Het eerste onderdeel van het programma was een bezoek aan het bezoekerscentrum van ATLAS, de grootste detector van het LHC experiment (waar protonen op elkaar botsen om nieuwe deeltjes te creëren) dat zich op 100 meter onder de grond bevindt.

Ook bezochten zij de AMS in Frankrijk, een afdeling die een experiment heeft op het International Space Station en de CMS, de tweede detector van botsingen. Bij de CMS gingen zij met een lift bijna 100 meter onder de grond en mocht er gekeken worden bij de detector zelf. Dit was uniek, omdat meestal de LHC in werking is en dan mag je zelfs niet in de buurt komen i.v.m. straling. Gelukkig ligt de LHC nu twee jaar stil om hem aan te passen en onderhoud te plegen.

De volgende ochtend werd op Cern begonnen met het maken van een heuse deeltjesdetector. In groepjes werden zgn. nevelvaten gemaakt en daarna getest op het waarnemen van kosmische straling. Het volgende onderdeel was een demonstratie van werken met hele lage temperaturen om supergeleiding mogelijk te maken. De experimenten met vloeibare stikstof waren zonder meer spectaculair te noemen.

Daarna volgde een bezoek aan de testfaciliteit voor de supermagneten, waarin temeer duidelijk werd hoe indrukwekkend dit laboratorium wel is. Een laatste bijeenkomst waarin straling gemeten werd met een nieuw soort USB-detector beëindigde het officiële programma.

De leerlingen hebben een leuke en leerzame reis gehad en waren onder de indruk van wat zij gezien hebben. Zij beseffen terdege dat zij iets unieks hebben meegemaakt!


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221872&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768057&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221873&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>