Afbeelding
Column

Nieuwe Nederlanders

Algemeen 258 keer gelezen

Enkele weken geleden mocht ik aan vijf vaders en negen kinderen uit Brielle het bewijs van Nederlanderschap overhandigen. Drie mannen kwamen uit Eritrea, twee uit Syrië. Hun oudste kinderen zijn daar geboren, de jongsten in het streekziekenhuis in Dirksland. Met deze overhandiging, gebaseerd op een Koninklijk Besluit, werden zij Nederlanders. We hebben er in Brielle dus weer veertien nieuwe Nederlanders bij. Ze voegen zich bij de 30 andere Briellenaren van elders, die dit jaar zijn genaturaliseerd. Van Brazilië tot Japan, van Rusland en Oekraïne tot Zuid-Afrika. Vanuit de hele wereld vestigen zich mensen in Brielle. Soms vanwege de liefde, soms vanwege het werk en soms – om te overleven - vanwege oorlog en onderdrukking. Een deel van die nieuwkomers kiest voor het Nederlanderschap.

Deze mannen zijn pas in 2016 als vluchteling naar Nederland gekomen. Dat betekent dat ze in nauwelijks vijf jaar de verplichte inburgeringsexamens hebben gehaald, de taal redelijk tot zeer behoorlijk hebben leren spreken en werk hebben gevonden. Een knappe prestatie, die hun vurige wens in ons land een nieuw bestaan te willen opbouwen onderstreept. Vrijwillige taalcoaches en Vluchtelingenwerk hebben hen geholpen. Ze zijn dankbaar dat ze die kans kregen, na alle oorlogsellende in hun geboorteland. De vrouwen en kinderen hebben zich 1 á 2 jaar later bij hun echtgenoten kunnen voegen. Bij toeval kregen ze een woning in Brielle of Zwartewaal, maar zonder uitzondering vinden ze het geweldig wonen in onze gemeente. De kinderen zitten op school, sommige al in het Voortgezet Onderwijs, ze zitten op verenigingen en zijn hier thuis geraakt. Een paar vaders zeiden spontaan dat ze onder de indruk zijn van hoe vriendelijk en gastvrij ze door de mensen in Brielle zijn onthaald.

Ik meen dat we alleen maar blij kunnen zijn met deze nieuwe Nederlanders. Ik ben mij ervan bewust dat niet iedereen er zo over denkt, maar ik denk dat dit vooral aan de schaarste aan sociale huurwoningen ligt en achterhaalde vooroordelen. De bijdrage die nieuwe Nederlanders aan de nationale economie leveren is groot. Bovengenoemde vaders zijn vrachtwagenchauffeur, chemisch analist, elektricien en werkzaam in de haven en de tuinbouw. Ook enkele moeders hebben een baan of volgen een beroepsopleiding. Voor de toenemende schaarste aan arbeidskrachten kunnen nieuwe Nederlanders en hun talentvolle kinderen een oplossing bieden. Aan motivatie, de wil om een nieuwe toekomst op te bouwen en het enthousiasme om hun vaardigheden in te zetten, ontbreekt het niet. Wat mij betreft krijgen ze alle kansen om die bijdrage aan ons land te leveren. We hebben ze hard nodig!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant