Er ontbraken luiken en deuren in een van de gebouwen
Er ontbraken luiken en deuren in een van de gebouwen

De middelbare school van Boukitingho

Algemeen 210 keer gelezen

Onlangs waren wij op bezoek op de middelbare school van Boukitingho, een dorp in Zuid Senegal. Dit is een van de scholen die wij steunen. Er ontbraken luiken en deuren in een van de gebouwen, die hebben wij er nu in laten zetten. Verder worden er twee slechte, lekke daken vernieuwd. Allemaal dankzij jullie hulp.

Het is een bijzondere school want de leerlingen krijgen niet alleen lessen ondernemerschap, maar ze runnen ook hun eigen business in de vorm van een moestuin. Elke klas verbouwd een stuk van de tuin en de opbrengsten beheren zij zelf. Een deel van de opbrengsten wordt in een solidariteitspot gestopt, dat is voor het geval een van de leerlingen dringend geld nodig heeft, bijvoorbeeld bij ziekte, de rest wordt gebruikt om een eindejaarsfeestje van te organiseren. De kinderen leren dus niet alleen hoe ze gewassen moeten verbouwen, ze leren ook hoe je een bedrijf moet runnen. Veel van hen hebben de tuinbouw ontdekt als een bron van inkomsten.

Een ecologische tuin
De tuin is helemaal ecologisch er wordt geen kunstmest gebruikt en geen insecticiden. Heel milieubewust dus. Alle gewassen en zelfs de fruitbomen worden van zaadjes opgekweekt zodat de leerlingen de hele groeicyclus kunnen volgen. Fruitbomen enten de leerlingen zelf. Er staan citroenbomen, papaya’s, mango’s, aubergines, paprika’s tomaten en nog veel meer groenten. Er wordt ook succesvol geëxperimenteerd met permacultuur, wat betekent dat gewassen niet gescheiden op bedden maar kris kras door elkaar worden gekweekt op een ondergrond van takken, compost en mest. Dat zorgt voor een voedingsrijke ondergrond die bovendien het water vasthoudt. Het door elkaar planten van de planten zorgt ook voor sterkere planten die veel mindergevoelig zijn voor ziektes en dus voor een overdadige oogst.

Het boekenfonds
Een van onze doelen is de middelbare scholen van deze regio te voorzien van lesboeken. Op onze eerste school van Cap Skirring zijn nu voldoende lesboeken voor alle niveaus en bijna alle vakken, maar deze school heeft nog een groot tekort aan lesboeken. Zo moet een examenklas van 45 leerlingen het met acht lesboeken Engels doen. Wij willen graag ook voor deze school voldoende lesboeken aanschaffen. Dit is ons volgende project. Een lesboek kost ongeveer € 3,50 per stuk, dus mocht je ons nog willen steunen dan gaat je bijdrage naar de lesboeken voor Boukitingho.

Ons banknummer is NL62 TRIO 0338 6548 28 t.n.v. Stichting ONG Education Voor meer informatie over onze projecten verwijzen we naar www.senegalstudieplan.nl.

Groeten Bram en Michiel

Velen hen hebben de tuinbouw ontdekt als een bron van inkomsten
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant