Afbeelding
Column

Een onvergetelijk jaar

wo 12 jan 2022, 11:00 Algemeen

“Het wordt weer een jaar om nooit te vergeten”, schreef ik een jaar geleden in deze blog. Nu, aangeland in 2022, neig ik ernaar om te zeggen dat ik 2021 het liefste snel vergeet. Het was immers voor veel mensen een heel teleurstellend jaar. Wederom bepaalde corona in belangrijke mate ons doen en laten. De hooggestemde verwachtingen van de vaccinaties kwamen niet uit. Ze boden bescherming aan heel veel jongeren en volwassenen (in Brielle zelfs aan 84,9 %) en ze maakten het een periode lang mogelijk om weer naar bijeenkomsten, clubactiviteiten, concerten, films en musea te gaan, maar het coronavirus kregen we er niet mee onder controle. We begonnen het jaar in een lockdown en we eindigden er mee. Gevaccineerden en vaccinweigeraars kwamen recht tegenover elkaar te staan. De maatschappelijke polarisatie nam toe. De lontjes werden korter, met felle demonstraties en zelfs rellen tot gevolg. De mentale weerbaarheid stond onder druk, zeker bij jongeren en alleenstaande ouderen. En de wanhoop bij horeca ondernemers of mensen werkzaam in de evenementenbranche of cultuursector nam toe. Ook bij verenigingen die steeds meer moeite moesten doen om hun leden en vrijwilligers te bereiken en vast te houden. 

Moedeloos werd je er soms van. Dat gold ook voor mij persoonlijk. De mooiste aspecten van het burgemeesterschap, het ontmoeten van mensen, bijeenkomsten bijwonen, vrijwilligers in het zonnetje zetten, kwamen op een laag pitje te staan. Activiteiten en evenementen die Brielle zo uniek en aantrekkelijk maken, zoals op het einde van het jaar de Maskerade, de Sinterklaasintochten, de Lichtjesavond, Halloween en de Kerstmarkten gingen niet door. In plaats daarvan hele dagen en avonden lang via het scherm overleggen en vergaderen.

Toch mogen we 2022 niet somber beginnen. In 2022 zullen we vooruitgang boeken bij het bestrijden van het coronavirus. Op zijn minst er beter mee om leren gaan. Ik verwacht dat het besef doordringt dat pessimisme niet helpt. En dat je wel boos kunt blijven op alles en iedereen, maar dat je uiteindelijk vooral jezelf met dat negativisme treft. Ik heb er vertrouwen in dat er in Brielle een ommekeer mogelijk is. De voorwaarden daarvoor zijn aanwezig. We gaan immers vieren dat 450 jaar geleden de Watergeuzen Den Briel wisten te bevrijden. Het hele jaar door zijn er tal van activiteiten gepland en in voorbereiding. Voor iedereen. Laten we elkaar daarom weer opbeuren en ondersteunen. Zodat 2022 werkelijk een jaar wordt om nooit te vergeten! Een gelukkig Nieuw Jaar!

Uit de krant