Afbeelding
PR

Wintersportvakantie goed plannen en voorbereiden

Algemeen 111 keer gelezen

Fantastische wintersportomstandigheden lokken momenteel sneeuwfans naar bijvoorbeeld de Wintersport-Arena Sauerland om er te skiën, snowboarden en sleetje te rijden. Voor het komende weekeinde van 14 t/m 16 januari verwachten de skiliftexploitanten, dat ruim 70 liften in bedrijf zijn. Bovendien zijn ca. 140 km loipen geprepareerd. Het besneeuwde landschap nodigt ook uit om te wandelen. Gasten uit Nederland en België moeten zich overigens wel instellen op de corona-maatregelen van de Duitse overheid.

Op de pistes zijn de omstandigheden actueel goed tot zeer goed. Vooral op de pistes met technisch geproduceerde sneeuw heersen ideale wintersportomstandigheden. Ook enkele skigebieden met natuursneeuw zijn geopend. De skiliftexploitanten doen er alles aan om de sneeuwreserves nog wat uit te breiden om zich zo op de naderende krokusvakantie voor te bereiden. In het komende weekeinde zijn ca. 70 skiliften in bedrijf. In de komende week zijn het er iets minder. Op veel avonden zijn de pistes bij kunstlicht geopend.

Het langlaufen moet het hebben van natuursneeuw. Alleen het Skilanglaufcentrum Westfeld beschikt over apparatuur om sneeuw te produceren en die is inmiddels ingeschakeld. Daar benutten de exploitanten ieder koud uurtje om sneeuw te produceren. Op natuursneeuw zijn ca. 140 km loipen geprepareerd. Het grootste deel van dit aanbod blijft ook na het komende weekeinde behouden.

De exploitanten gaan ervan uit, dat er in het komende weekeinde ruim 15 rodelliften in bedrijf zijn. Die draaien vooral op de hellingen met technisch geproduceerde sneeuw en zijn dus “sneeuwzeker”. Dit aanbod blijft ook volgende week intact. Voor een deel draaien deze liften ook ’s avonds bij kunstlicht.

Ter bestrijding van de coronapandemie heeft ook de Duitse overheid een reeks ingrijpende maatregelen afgekondigd. Dat heeft tot gevolg, dat wintersporters voorlopig niet spontaan naar de Wintersport-Arena Sauerland kunnen afreizen, maar hun verblijf voordien moeten plannen en voorbereiden om aan de overheidsregels te voldoen. Voorafgaande aan overnachtingen in de streek is het verstandig om met het beoogde overnachtingadres contact op te nemen en/of met de Tourist-Info van de betrokken gemeente i.v.m. de diverse regels ter plaatse voor volwassenen en kinderen en m.b.t. de inreis vanuit een hoogrisicogebied, waartoe momenteel Nederland en België behoren. Om een voorbeeld te noemen: personen die niet kunnen verklaren dat ze gevaccineerd of genezen zijn, krijgen te maken met een quarantaineperiode die ze niet kunnen doorbrengen in een toeristisch overnachtingsbedrijf in Duitsland. 

Hi eronder geven we een overzicht van de maatregelen m.b.t. de skipistes:

Op de skipistes en bij de verhuur geldt de 2G-regeling (gevaccineerd of genezen). In de horeca geldt de regeling 2G+ (gevaccineerd of genezen én getest of geboosterd. Overal in de streek zijn testcentra die officiële testverklaringen afgeven.

In de skigebieden wordt voortdurend gecontroleerd. Om dat eenvoudig en snel te realiseren worden de gasten verzocht hun certificaat (app of bewijs in origineel) en hun identiteitsbewijs steeds bij de hand te hebben. Kopieën kunnen niet worden geaccepteerd.

In de liften en daar waar moet worden gewacht, heerst maskerplicht (medisch of FF2). Sjaals zijn als masker niet toegestaan.

De skigebieden hebben een systeem opgezet om de bezoekersaantallen te kunnen begrenzen. Daarom worden de skitickets online verkocht. De vier grote skigebieden in het Sauerland (Winterberg, Willingen, Neuastenberg en Altastenberg hebben aan elkaar gekoppelde online-shops. Deze shops zijn van StarJack die ook bekend is van de meeste grote skigebieden in de Alpen. Aan de dag kassa’s worden nog zolang tickets verkocht tot het door het betrokken skigebied vastgestelde totale contingent is verkocht. Het is verstandig om hiermee rekening te houden, teneinde na een reis van uren teleurstelling te voorkomen.

De kleinere skigebieden zonder online-shop beperken hun bezoekersaantal via de parkeerplaatsen en de toegangswegen tot hun skigebied. Maar meestal zijn daar nog genoeg plaatsen voorhanden.

De skigebieden bevelen hun gasten dringend aan om keycards te gebruiken. Die zijn in de online-shops van de websites één keer te bestellen, maar daarna steeds opnieuw op te laden en in alle skigebieden met de StarJack online-shop te gebruiken. De keycard maakt directe toegang tot het skigebied mogelijk zonder naar de kassa te hoeven gaan. De keycard bevrijdt de houder echter niet van de beschreven 2G-controles. (Meerdaagse kaarten vanaf drie dagen zijn alleen op de keycard verkrijgbaar. Dat gaat helaas niet anders).

De skigebieden zorgen met hun hygiëneconcepten voor een veilige wintersport. Ze vragen van hun gasten tegelijk het tijdig plannen en gedegen voorbereiden van hun wintersportvakantie.

Weersvooruitzichten

Het vrieskoude en droge weer van de huidige week hebben de skiliftexploitanten benut om wat sneeuw te produceren. Bovendien zijn er enkele cm natuursneeuw gevallen. Het weekeinde wordt iets milder, maar bij de droge weersomstandigheden blijft het sneeuwdek behouden. De Duitse weerdiensten voorspellen voor de komende week van 17 t/m 23 januari eerst wat milder weer en in de loop van de week meer droge vrieskou, zowel overdag als ’s nachts, een weertype waarbij de apparatuur sneeuw kan produceren.

Voor verdere informatie, over online-tickets, geopende skipistes, sneeuwhoogten, e.d.: Wintersport-Arena Sauerland, Am Kurpark 4, 59955 Winterberg, tel. 0049-(0)2981-820633, www.wintersport-arena.de

Uit de krant