Foto: Niels Braal
Foto: Niels Braal Niels Braal

163 kinderen adviseren de burgemeester

Algemeen 323 keer gelezen

Brielle - Het was druk op de Brielse wallen op 16 september tijdens Open Monumenten Klassendag 2022. Ruim honderdzestig leerlingen van groep 7 en 8 uit Brielle, Zwartewaal en Vierpolders inspecteerden de vesting. 

Dit alles om Eli Terré, de aspirant-burgemeester van Voorne aan Zee (gespeeld door Cynthia Dekker van de Stichting Kunst en Cultuur Brielle/BRES-theater), in het Arsenaal advies te kunnen geven over de toekomst van de wallen. Ook de huidige burgemeester van Brielle Gregor Rensen was nieuwsgierig en kwam meeluisteren.

Dat advies kon uiteraard pas gegeven worden na een gedegen vooronderzoek op de wallen zelf. Daar wemelde het dan ook van de jonge inspecteurs. 

In het Kruitmagazijn lieten ze zich door Koos Steentjes en Sander van ’t Verlaat van de werkgroep Kanonnen en Affuiten alles vertellen over de restauratie van de wallen en de bunkers. Hun pleidooi: houd alles bij het oude en maak het toegankelijk. 

Bij bastion VII pleitte acteur, zanger en danser Brandon Taylor voor meer kunst en cultuur op de bastions. Daar hadden veel kinderen na een voorbeeldoptreden wel oren naar. 

Tenslotte troffen de jonge inspecteurs op bastion VIII een ietwat verwarde, maar o zo natuurvriendelijke Kirsten Verheij die hen aanzette tot het maken van natuurkunst. Ook dat viel in de smaak. 

Wijzer geworden vertrokken alle leerlingen richting Arsenaal om de burgemeesters te adviseren. Daar voelden ze eerst nog de experts Anita Wijngaard (natuur), Kees Purper (kunst) en Madelon Ruïneus (erfgoed) aan de tand. Deze experts hadden de kinderen vooraf al, via een instructiefilm, opgeroepen om de burgemeester(s) vooral doordacht en gedegen van advies te dienen. Op speelse wijze bepaalden de kinderen vervolgens hun keuze, niet gehinderd door de protestburger William Bengel, die luidruchtig voor asfalteren en huizenbouw pleitte. Zowel Eli Terré als Gregor Rensen waren onder de indruk van de deskundigheid van de kinderen, die in meerderheid voor een natuurbestemming van de wallen kozen.

Open Monumenten Klassendag werd in opdracht van de Stichting Kunst en Cultuur door Nathalie Lemmen en Robert van Herk georganiseerd. Directeur Cynthia Dekker: ‘De kinderen hadden veel plezier, maar hebben ook heel serieus nagedacht over de toekomst van ons erfgoed. Ondanks alle stortbuien was hun enthousiasme niet te stuiten.’

Uit de krant