Afbeelding
Denise Quick
Dagboeknotities

Stemwijzer 4

Algemeen 257 keer gelezen

Binnenkort mogen we naar de stembus. Politieke partijen zijn begonnen met hun campagne. Ze gaan ons vertellen waar ze voor staan.

Een van de nieuwkomers in Voorne aan Zee is BVNL. Nee, dat is niet de afkorting voor BV Nederland, het staat voor Belang van Nederland. Waar wij natuurlijk naar op zoek zijn is het belang van Voorne. Daarover is weinig te vinden op de website van de partij. Donderdag is er een campagnebijeenkomst in Hellevoetsluis, dan horen we er vast meer over.

Wat wel al bekend is dat Wybren van Haga op de kandidatenlijst zal staan. Is dat niet raar voor iemand die in Haarlem woont? Nee, dat kan. Mocht een kandidaat in de raad komen, dan moet die persoon in de gemeente Voorne aan Zee komen wonen. Maar dat is onwaarschijnlijk in het geval Van Haga, want zijn naam staat onderaan de lijst. Hij ‘duwt’ de lijst. Een lijstduwer is een kandidaat die persoonlijk naar verwachting veel stemmen zal trekken, maar op een onverkiesbare plaats op de kandidatenlijst staat. Meestal gaat het om iemand die niet gekozen wil worden, maar wel wil bijdragen aan de populariteit van zijn of haar partij.

Het is dus interessant voor de inwoners van Voorne om te weten wat de ideeën van Van Haga zijn. Van Haga zat in de Tweede Kamer voor de VVD maar werd uit de partij gezet. Daarna werd hij volksvertegenwoordiger namens Forum voor Democratie. In mei vorig jaar verliet hij die partij om een eigen lijst te beginnen: BVNL. Nu zit hij voor deze partij in de Kamer.

BVNL ziet het probleem van de huidige woningnood. De oplossing: bouwen, bouwen, bouwen. En daarom moet er gestopt worden met het stikstofbeleid. Dat houdt de boel maar op. Daarom ook moeten de Natura 2000 gebieden afgeschaft worden, zodat de juridische beperkingen kunnen verdwijnen. Natura 2000-gebieden zijn opgelegd door de Europese Commissie en zijn slecht voor Nederland.

Maar hoe moet dat dan met Voornes Duin, zult u misschien denken? Een natuurgebied dat de afgelopen decennia zwaar te lijden had onder stikstofneerslag en dankzij Natura 2000-wetgeving tot nu toe gered is van de totale ondergang? Dat is een goeie vraag voor donderdag. BVNL denkt namelijk dat het stikstofprobleem alleen op papier bestaat. In werkelijkheid zou er in veel gebieden juist een tekort aan stikstof zijn (echt waar, kijk bij ‘standpunten’ bij de S van Stikstof). Zou Van Haga in zijn pro-boeren retoriek vergeten dat wij in onze regio niet zozeer te lijden hebben van veehouderij, maar van de nabijheid van de Rotterdamse Haven en de Maasvlakten? Is er een boswachter bereid om Van Haga een kleine excursie te geven en te laten zien dat er inmiddels al brandnetels groeien tot aan de strandopgangen?

Terug naar de woningnood. Een andere oplossing daarvoor is hoger bouwen. Zo nodig moeten daarvoor bestemmingsplannen aangepast worden. Of je daarvoor de handen op elkaar krijgt in dorpskernen als Rockanje? Donderdag heeft Van Haga de gelegenheid om kennis te maken met de pijnpunten van onze regio.

Uit de krant

Uit de krant