Afbeelding

Cursus gemeenteraad voor basisscholen

Algemeen 406 keer gelezen

Brielle - In de afgelopen weken heeft Wim Smit (raadslid in Brielle) basisscholen in de gemeente Brielle bezocht om de kinderen te vertellen over het werk van de raadsleden. . Alle klassen zijn vervolgens een week later te gast geweest in de raadzaal van het stadhuis en hebben daar een heuse raadsvergadering nagespeeld.

Het voornemen om de jongeren uit Brielle te betrekken bij de lokale politiek was onderdeel van het raadscommunicatieplan. Bij het programma ‘gemeenteraadslid in de klas’ geeft een gemeenteraadslid tijdens een schoolbezoek een gastles ‘lokale politiek’. Vragen die o.a. besproken werden: wat is een gemeente en wat is de rol van de gemeenteraad hierin; wat zijn politieke partijen, hoe werkt het en waarover gaat de gemeenteraad? Het geheel draagt bij aan het zichtbaar maken van de werkzaamheden van de gemeenteraad. Belangrijk doel van het programma ‘klassenbezoek aan het stadhuis’ is om leerlingen te laten ervaren wat het is om samen te werken aan een voorstel en ze kennis te laten maken met de lokale politiek. Daarnaast ondersteunen de lessen bij de wettelijke opdracht om actief burgerschap te bevorderen.

Aan de hand van een case werd een debat gevoerd door de aanwezigen. De volgende basisscholen hebben gebruik gemaakt van het aanbod voor beide programma’s: CBS Anker, OBS Branding, De Brielse Veste, RKBS St Leonardus, OBS ’t Want. Met behulp van de bode en (commissie-)griffier werd een heuse raadsvergadering nagespeeld met termijnen, schorsingen en stemmingen.

Alle deelnemende klassen hadden zich goed voorbereid. Er werden fracties gevormd en wethouders aangewezen. De voorstellen varieerden enorm, van een dierentuin in Zwartewaal tot een nieuwe snelweg over Voorne-Putten. Veel kinderen namen het debat erg serieus en gingen helemaal op in het gesprek met elkaar, terwijl andere kinderen wat dromerig voor zich uit staarden naar de schuttersstukken die in de raadzaal hangen. Er waren vele positieve reacties van de kinderen, de leerkrachten, de bode en de griffiers en ook Wim Smit vond het leuk om te doen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant