Afbeelding

Ongerustheid over Plas van Heenvliet blijft

Algemeen 1.922 keer gelezen

Zwartewaal - In de Verenigde Vergadering van Waterschap Hollandse Delta op 6 oktober heeft Hennie Wiersma-den Dulk namens de fractie van de PvdA vragen gesteld over de vervuiling in de Plas van Heenvliet. 

Het is al jaren bekend, dat door het storten van bagger en TGG grond (Thermisch gereinigde grond) vele zeer zorgwekkende stoffen in het water voorkomen. Bovendien loogt de grond van de omringende heuvels uit naar de aangrenzende sloot. De plas valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente Brielle, die hier in de toekomst een recreatieplas van wil maken, waar dus ook gezwommen en gespeeld kan worden. 

In de afgelopen tijd zijn er echter wederom verontrustende berichten binnen gekomen, dat de waardes van verontreiniging weer gestegen zijn. De oorzaak hiervan is onduidelijk. Wiersma wilde graag antwoord op eerder ingediende vragen, welke waardes gemeten zijn en hoeveel slechter de kwaliteit van dit water is vergeleken met andere wateren.

Een andere vraag in het verlengde is of dit water nu of in de toekomst ook veilig zou zijn als goed en veilig zwemwater. Verantwoordelijk Heemraad Gerts beaamde de ongerustheid. Zij gaf aan, dat er extra metingen gedaan zijn, waarvan binnen 2 weken de uitslag bekend zal worden en mogelijke gevolgen hiervan. Ook Dijkgraaf Bonjer bevestigde de zorgen over de Plas van Heenvliet en dat ingezet wordt op handhaving.  

Of dit water ooit geschikt zal zijn voor zwemwater wordt door meerdere leden in de VV ten stelligste afgeraden. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant