Met alle kennis en ervaring die de kinderen opdoen op de Zeefakkel is het niet zo raar dat veel zeekadetten uiteindelijk doorstromen naar een nautisch beroep.
Met alle kennis en ervaring die de kinderen opdoen op de Zeefakkel is het niet zo raar dat veel zeekadetten uiteindelijk doorstromen naar een nautisch beroep.

Als het regent moet je hozen

Algemeen 432 keer gelezen

Hellevoetsluis – Zaterdag 14 januari was het met recht hondenweer. In de stromende regen lag de Zeefakkel te dobberen. Het thuishonk van het zeekadettenkorps van Hellevoetsluis. Iedere zaterdag verzamelen de zeekadetten aan boord van het oude marineschip voor een leuke dag met veel uitdagingen.

Eerste officier, Elmar de Groot, legde haarfijn uit wat er nou eigenlijk zo leuk is aan het zeekadettenkorps. “Dit is een jeugdvereniging waar kinderen kunnen kennis maken met de binnenvaart en de zeevaart en alles wat met varen te maken heeft. Na de tweede wereldoorlog wilde de marine het zeeleven wat meer onder de aandacht van jongeren brengen. Zo is het zeekadettenkorps ontstaan. We worden nog steeds gesteund door de marine. Ook ontvangen we steun van de redersvereniging. Dit jaar ontvingen we ook een mooi bedrag van het havenbedrijf. Dit bedrijf schenkt elk jaar een bedrag aan 15 goede doelen. Als werknemer bij het havenbedrijf, heb ik natuurlijk de zeekadetten genomineerd. Ik was ook heel blij, toen ik hoorde dat wij in aanmerking kwamen voor een bedrag van 1000 euro. We kunnen dat geld erg goed gebruiken. Het onderhoud van het schip kost veel geld en de prijzen voor brandstof zijn op dit moment schreeuwend duur. Onze zaterdag is meestal goed gevuld. We zijn van 10 uur tot 16 uur aan boord. In de winter zijn er natuurlijk veel klusjes te doen. Zoals bijvoorbeeld het water hozen uit een volgestroomde vlet”, vertelde Elmar, terwijl hij grijnzend naar twee jonge kadetten kijkt, die druk aan het hozen zijn. 

“In de zomer zijn we langer aan boord. Er wordt dan ook geroeid en gezeild . Als het weer het toe laat gaan we dan ook lekker zwemmen. De zomerkampen zijn altijd een hoogtepunt in het jaar. We hebben ieder jaar een landelijk kamp met alle Nederlandse korpsen samen. Dit jaar gaan we naar Den Helder. Erg leuk natuurlijk, we kunnen dan allerlei activiteiten samen met de marine ondernemen. We hebben ook veel contacten met buitenlandse korpsen. Zo hebben we uitwisselingen met bijvoorbeeld Belgische- en Engelse korpsen.

Het is de bedoeling dat de kinderen veel leren aan boord van de Zeefakkel. Daarbij staat veiligheid natuurlijk altijd voorop. Ze moeten de veiligheidsvoorschriften leren en EHBO. De kinderen plannen zelfstandig de vaarroutes. Ze leren roeien en zeilen. We dagen ze zeker uit. Ga maar eens inkopen doen voor 50 man en maak dan maar eens de maaltijd klaar voor al die mensen in een kombuis, terwijl je vaart. De machinekamer wordt ook onderhouden door de kadetten zelf. Wat dacht je van het zelf besturen van zo’n groot schip op volle zee. In de stuurhut met je handen aan het roer. Hoe gaaf is dat. Alles gaat natuurlijk wel onder begeleiding.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant