Afbeelding
Column 1 april

Mijn laatste column

Algemeen 628 keer gelezen

Misschien is het u opgevallen, misschien ook niet, maar de traditionele columns rondom de 1 aprilviering, met name tijdens de aanloop, heeft u dit jaar gemist. Zij dienden om u als bevolking van Den Briel op te warmen voor het feest en de ontwikkelingen te schetsen. 

Zo passeerden onder andere de voortgang van de repetities, de verkoop van de Geuzennaald, het plakkaatplakken, het innen van de fooienpot van de Hoofdwacht, het altijd spannende vergunningentraject, et cetera, de revue. Schrijver dezes maakt op eigen verzoek geen deel meer uit van de spelersgroep van het spel ‘Om de sleutel van de Stad’. Tijdens de repetities kwamen er zoveel nieuwtjes langs dat er altijd wel materiaal voorhanden was om een column te vullen. Zonder die repetities werd de directe binding met de ontwikkelingen en nieuwtjes over het 1 aprilfeest gemist, een reden om te stoppen met het schrijven van de wekelijkse column. 

Maar toch hoor ik in de wandelgangen nog wel eens wat en zo heb ik vernomen dat ondanks het feit dat meerdere spelers gestopt zijn, er kundige vervangers zijn opgestaan en de repetities succesvol verlopen. Dat geeft vertrouwen dat het spel weer met veel enthousiasme op 1 april zal worden opgevoerd. Ook uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat de Geuzennaald weer als een tierelier heeft gedraaid. De gedachte was dat na het succes van vorig jaar de verkoop van kleding wat zou stagneren, maar niets is minder waar. De winkel is zo goed als leeg dus ook dit jaar zullen weer meer burgers dan vorig jaar verkleed zijn.

Maar dan het speelveld op Bastion 9 waar de eindscène plaats vindt. Door de herinrichting van het Bastion, met name door het iets verdiepen van de grond en het aanleggen van een soort amfitheater, is het gras verdwenen en staan de bezoekers van het eindspel met hun voeten in de naakte grond. Het is te hopen dat het de dagen voor en tijdens 1 april niet regent, anders wordt het een modderpoel. Misschien wel heel erg middeleeuws maar laten we met z’n allen hopen dat het droog blijft. Tenslotte zal ik het niet over de Noordpoort hebben, behalve dat ik vind dat het polariseren, met het monument als middelpunt, maar eens moet ophouden. Ik wens eenieder, Geuzen, Spanjaarden en de vele bezoekers en toeschouwers, een mooi, droog en verbindend 1aprilfeest toe, want 1 april vier je samen!

KS

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant