Ellen de Vette van de Brielse Huiskamer
Ellen de Vette van de Brielse Huiskamer

Brielse Huiskamer weer bij de Maskerade

Algemeen 973 keer gelezen

Brielle - Op 5 december is het Brielse Maskerade, die oeroude Brielse traditie die sinds 2016 op de lijst van Immaterieel Erfgoed staat. Van 19 tot 20 uur gaan Briellenaren gemaskerd en met originele vermommingen de straat op om thema’s uit de actualiteit of gewoon iets grappigs uit te beelden. In aanloop naar 5 december interview ik elke week een deelnemer of bekende Briellenaar.

Dit keer spreek ik met Ellen de Vette. Ellen is de initiatiefneemster van de Brielse Huiskamer, de plek waar Briellenaren elkaar graag ontmoeten. Er hangt een gezellige sfeer, mensen komen er om elkaar te ontmoeten, soms komen ook toeristen binnenwandelen …’En er ontstaan zelfs nieuwe liefdes’, voegt Ellen met een glimlach toe.

Vorig jaar deed een groep uit de Huiskamer, die toen nog maar een half jaar open was, al mee met de Maskerade. ‘In de Huiskamer worden veel herinneringen opgehaald en er wordt ook veel over de Maskerade gesproken. Toen hebben we het plan opvatten om als groep mee te doen. We hadden van de Gemeente Brielle voor een jaar subsidie gekregen en we wilden die ook voor het volgend jaar ook weer krijgen. Dat was een mooi thema.’

‘We besloten mee te doen als krasse knarren en kwieke kleppen. We zochten grappige kleding en maskers uit en op borden schreven we klinkende teksten, zoals: ‘Zonder poen kan je niks doen’, ‘Samen is leuker dan alleen’ en ‘Brielle subsidieert nu toch mee, wat doet Voorne aan Zee?’ Wat hebben we een lol gehad! De voorpret was bijna nog leuker dan het meedoen zelf. Op de avond van de Maskerade was het heel koud, dus we hadden de verkleedkleding over onze gewone kleren aangetrokken. En zo gingen we achter Libertatis aan Den Briel in. Het leukste van meedoen is dat niemand je herkent, dan zie je ze denken, wie zou dat nou zijn.’ Ellen en haar club doen ook dit jaar weer mee. ‘We hebben al een idee, en we zijn al weer druk aan het brainstormen rond de tafel’, vult ze lachend aan. Veel wil ze er niet over loslaten, alleen dan dat er een rood kruis in voorkomt.

Kom op 5 december ook naar de Brielse Maskerade! De Brielse fanfare, Libertatis, is weer van de partij en de bottelierskar deelt glühwein en warme chocolademelk uit. Meer info vind je op de Facebookpagina Brielse Maskerade. Als je zelf wilt meedoen, en dat is het leukste, stuur dan een e-mail naar brampoldervaart@gmail.com Tot ziens allemaal, tot 5 december.

Bram Poldervaart

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant