Marcel Bakker (Foto: Marjan Vrijvogel)
Marcel Bakker (Foto: Marjan Vrijvogel)

Dankzij Marcel Bakker een nieuwe Maskerade-website

Algemeen 1.215 keer gelezen

Brielle - Op 5 december is het Brielse Maskerade, die oeroude Brielse traditie die sinds 2016 op de lijst van Immaterieel Erfgoed staat. Van 19 tot 20 uur gaan Briellenaren gemaskerd en met originele vermommingen de straat op om thema’s uit de actualiteit of gewoon iets grappigs uit te beelden. 

In aanloop naar 5 december interviewen we elke week een deelnemer of bekende Briellenaar.

Deze week een gesprek met Marcel Bakker. Marcel kwam op zijn vijfde met zijn ouders naar Brielle. Toen hij twintig jaar later in de binnenstad kwam, maakte hij kennis met de Maskerade. ‘Ik vond het meteen geweldig. Echt iets wat je nergens anders hebt. Ik was onder de indruk van de creatieve uitdossingen en vond het heel bijzonder dat je op zo’n ludieke manier de zaken die in Brielle spelen aan de orde kunt stellen. Je kunt je ongenoegen kenbaar maken maar zonder scherpe kantjes.’ Toen Marcel naar het Maarland verhuisde deed hij voor het eerst zelf mee samen met de Maarlandvereniging. ‘We hadden als thema de maximumsnelheid van 30 km per uur, wat veel mensen vergeten. We wilden dat de gemeente voorzieningen trof dat er minder hard gereden werd en we wonnen de eerste prijs. Helaas bestaat het probleem nog steeds’, zegt hij lachend. Vorig jaar deed Marcel weer mee dit keer met de Kanonnen en Affuiten die inmiddels een reputatie hebben opgebouwd. ‘We hebben heel veel lol gehad, vooral bij de voorbereidingen. Onze gemeente zou Voorne aan Zee gaan heten, terwijl de zee best ver van Brielle weg ligt. Met zandzakken, Hawaii shirts, zwemvliezen en duikbrillen togen we naar de Markt waar we een tropisch strand inrichtten. We hadden een speciaal lied geschreven “Ga je mee naar Voorne aan zee”. Dit jaar is Marcel toegetreden tot de Werkgroep Maskerade en hij heeft met hulp van Stichting Kunst&Cultuur Brielle meteen een nieuwe website (www.brielsemaskerade) gecreëerd waartoe je via een QR-code op de nieuwe flyers naartoe kunt gaan. ‘Ik vind het ontzettend leuk om met een groep heel verschillende mensen samen te werken in de organisatie van de Maskerade. Het is fantastisch dat we hier zo’n traditie hebben. Die moet voor de toekomst behouden blijven.’ Marcel is trots op Brielle. ‘Het is een prachtig stadje en er gebeurt hier zo veel. Wel jammer dat evenementen als Brielle achter de voordeur en het Vertelfestival de laatste jaren niet zijn teruggekeerd. Misschien moeten we dat weer oppakken.’

Kom op 5 december ook naar de Brielse Maskerade! De Brielse fanfare, Libertatis, is weer van de partij en de bottelierskar deelt glühwein en warme chocolademelk uit. Neem ook eens een kijkje op de nieuwe website www.brielsemaskerade.nl. Je vind er veel informatie en ook hoe je je moet opgeven als je zelf wilt meedoen. Tot ziens allemaal, tot 5 december.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant