André Schoon (Foto: Marjan Vrijvogel)
André Schoon (Foto: Marjan Vrijvogel) Marjan Vrijvogel

André Schoon met windmolen op Maskerade

Algemeen 461 keer gelezen

Brielle - Op 5 december is het Brielse Maskerade. Van 19 tot 20 uur gaan Briellenaren gemaskerd en met originele vermommingen de straat op om thema’s uit de actualiteit of gewoon iets grappigs uit te beelden. In aanloop naar 5 december interview ik elke week een betrokken Briellenaar.

Dit keer sprak ik met André Schoon, onze vroegere wethouder. André groeide op in Vierpolders en kwam als kind al met zijn ouders naar de Maskerade. ‘Veel herinner ik me er niet van. Ik was toen vooral geïnteresseerd in de snackbar op de hoek’, zegt hij met een lach. Jaren later toen André in het gemeentebestuur zat, werd hij heel vertrouwd met deze Brielse traditie.

De eerste jaren stonden B & W op het bordes van het stadhuis en paradeerden de Klaassie-lopers daar langs. ‘Later liepen we zelf rond en dat vond ik eigenlijk leuker. Zo kon je makkelijker een praatje maken met de deelnemers. Er was altijd kritiek op het gemeentebeleid, maar met humor gebracht, een geweldige manier om je ongenoegen kenbaar te maken.’ Bijna alle projecten waar André mee te maken had, kwamen op de Maskerade aan de orde: parkeerbeleid, havenvisie, terrassenbeleid. ‘Je werd natuurlijk op de hak genomen, maar we konden er om lachen, een beetje zelfspot moet je hebben als je in het bestuur zit.’ In 2019 werd door verschillende deelnemers het probleem aan de Van Sleenstraat aan de kaak gesteld. De aannemer van zes huizen was failliet gegaan zodat de huizen niet konden worden afgebouwd. Dat was echt een hoofdpijndossier voor ons. We wilden zo graag van kopers bewoners maken. De groep Kanonnen en Affuiten had het prachtig verbeeld. Ze hadden de huisjes van de Van Sleenstraat nagebouwd en het duo MevrouwMeneer had er een prachtig lied bij gemaakt. Het was heel confronterend, maar het betekende wel dat ik daarna dit onderwerp met nog meer energie ter hand genomen heb.’

Vorig jaar was de laatste Maskerade voor de gemeente Brielle. ‘We besloten zelf mee te doen. Eindelijk konden wij als gemeentebestuur eens uit ons dak gaan. Ik had energiebeleid gekozen en had een windmolen gemaakt met lichtjes die kon draaien. Het moest natuurlijk wel geheim blijven. We kleedden ons stiekem om op het stadskantoor en liepen achterom naar de kerk voor de inschrijving. Gregor Rensen had de burgemeester van Hellevoetsluis uitgenodigd om de Fons Löbkerprijs uit te reiken en wat schetste onze verbazing: wij waren het die de prijs wonnen.’

Kom op 5 december ook naar de Brielse Maskerade! Libertatis is weer van de partij en de bottelierskar deelt glühwein en warme chocolademelk uit. Neem ook eens een kijkje op de kersverse website www.brielsemaskerade.nl. Je vind er veel informatie en hoe je je moet opgeven als je zelf wilt meedoen.

Bram Poldervaart

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant