Henny Roedolf en Janny Bohemen (Foto:Marjan Bohemen-Vrijvogel)
Henny Roedolf en Janny Bohemen (Foto:Marjan Bohemen-Vrijvogel) Marjan Vrijvogel

Grappige verhalen over de Maskerade van vroeger

Algemeen 914 keer gelezen

Brielle - Op 5 december is het Brielse Maskerade. Van 19 tot 20 uur gaan Briellenaren gemaskerd en met originele vermommingen de straat op om thema’s uit de actualiteit of gewoon iets grappigs uit te beelden. In aanloop naar 5 december interview ik elke week een betrokken Briellenaar.

Dit keer sprak ik met twee echte Briellenaren, Janny Bohemen en Henny Roedolf, die nog heel veel weten over de Maskerade van vroeger. Janny weet zich nog te herinneren dat de Maskerade in 1947 voor het eerst na de oorlog weer gehouden werd. ‘Op klompen liepen we van Tinte naar Den Briel om dat mee te maken. Het was voor mij de eerste kennismaking en ik vond het sprookjesachtig al die mensen met vreemde maskers en grappige kleren.’ Later toen ze al in Brielle woonde, deed ze zelf vaak mee. ‘Ik heb een keer de tweede prijs gewonnen. Ik was verkleed als Marlene Dietrich en werd op een kar door de straat gereden’, vertelt ze trots. Henny is de dochter van de legendarische Rie Zaaijer. ‘Mijn moeder verzon elk jaar weer iets geks. En dan moest ik meedoen. Op een keer was ik een sneeuwpop en mijn moeder behangen met boerenkolen en rookworsten. Ze wees dan naar de sneeuwpop en zei: ‘Is er vorst, eet dan boerenkool met worst!’ en dan wees ze weer naar zichzelf. Maar de honden vonden het ook leuk, die kwamen op de worst af. We moesten ze gewoon van ons af slaan’, zegt Henny lachend. ‘Als het afgelopen was begon mijn moeder alweer te verzinnen voor volgend jaar. Ze deed elk jaar mee, soms samen met mij, maar ook vaak alleen. Alle kleding naaide ze zelf. Tot het laatste jaar voor haar dood was ze nog op de Maskerade’, zegt Henny. ‘Het jaar daarna, heb ik zelf meegedaan in de kleding van mijn moeder. Dat was heel confronterend want de mensen dachten steeds dat ik mijn moeder was. Ik heb heel wat traantjes weggepinkt achter dat masker. Toch was het mooi, het was een manier om het verlies te verwerken.’

De Werkgroep Brielse Maskerade heeft dit jaar besloten naast de Fons Löbkerprijs een speciale prijs voor individuele deelnemers in te stellen, die de naam Rie Zaaijerprijs krijgt. Toen ik het Henny vertelde reageerde zij geëmotioneerd, maar ze hoefde niet lang na te denken, toen ik haar vroeg of zij die prijs wilde uitreiken op 5 december. Kom op 5 december naar de Brielse Maskerade! Libertatis is weer van de partij en de bottelierskar deelt glühwein en warme chocolademelk uit. Neem ook eens een kijkje op de nieuwe website www.brielsemaskerade.nl. Je vindt er veel informatie en hoe je je moet opgeven als je zelf wilt meedoen.

Bram Poldervaart

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant