Afbeelding
Column uit de politiek

De spreidingswet is niet het probleem

Algemeen 450 keer gelezen

De spreidingswet was nodig om het gesprek over de opvang van asielzoekers in de gemeenteraad van Voorne aan Zee op gang te brengen. Wat D66 betreft is het jammer dat hier een wet voor nodig was om ook in Voorne aan Zee tot een zoektocht naar oplossingen te komen.

Ik gebruik het woord “oplossing” omdat sommigen de spreidingswet het “probleem” vinden. Het mag geen probleem zijn om een wet uit te voeren die volgens de regels van onze rechtsstaat tot stand is gekomen. Als je dat het probleem noemt heb je een probleem met de democratische regels in Nederland, D66 heeft dat probleem niet. D66 heeft wel een probleem met partijen die de rechtstaat niet respecteren.

Het probleem is de stroom van vluchtelingen. De oorzaak is grof geweld tegen mensen die anders denken, doen of zijn, waardoor hun leven in gevaar is. Uitwegen worden gezocht. Soms op gammele bootjes met een groot risico op verdrinking, waarbij de “push backs” dit risico alleen maar vergroten. Mensenhandelaren , criminelen en gelukszoekers vervuilen de beeldvorming over de echte slachtoffers.Een deel van deze vluchtelingen vraagt in Nederland asiel aan. En dan blijkt ons aanmeldcentrum in Ter Apel regelmatig te klein. Vervolgens zijn het vooral de gemeenten in het Noordoosten van het land die, op humanitaire gronden, vrijwillig hulp bieden door (nood-)opvang aan te bieden. In het Zuidwesten van Nederland zijn we minder genegen aan oplossingen te werken, terwijl er haast bij is. Niemand zit te wachten op veiligelanders. In de gemeenteraad van Voorne aan Zee gaat het zelfs zo ver dat partijen moties indienen die oproepen tot bestuurlijke ongehoorzaamheid door te weigeren de wet uit te voeren. Deze moties werden gelukkig verworpen, maar de toon is gezet. Het zullen pittige debatten worden in de gemeenteraad van Voorne aan Zee, maar ook daarbuiten. Voorne aan Zee heeft een taakstelling om asielzoekers op te nemen. Er waren al taakstellingen op het gebied van de huisvesting van statushouders en Oekraïense vluchtelingen. Iedere gemeente in Nederland moet hier aan meewerken. We kunnen met onze omringende gemeenten in gesprek gaan om de taakstellingen met elkaar op te lossen, maar daarmee verdwijnen de taakstellingen niet. Vertraging is op dit moment een groot risico terwijl er nu werk aan de winkel is.

Erik Mulder, D66 Voorne aan Zee

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant