Afbeelding
wil van balen

Dodenherdenking in Voorne aan Zee

Algemeen 474 keer gelezen

Voorne aan Zee - Op veel plaatsen in de gemeente werd zaterdag 4 mei stilgestaan bij de herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en allen - burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogstijd en bij vredesoperaties.

Burgemeester en wethouders legden samen met onder andere vertegenwoordigers van de lokale Herdenkingscomités en leerlingen van primair en voortgezet onderwijs bloemen en kransen bij de monumenten op de begraafplaatsen en graven van Geallieerden in Brielle, Nieuwenhoorn, Oostvoorne, Oudenhoorn, Rockanje, Tinte en Zwartewaal.

Burgemeester Rehwinkel legde samen met leden van het 4 Mei Comité achtereenvolgens bloemen bij de oorlogsgraven en het herdenkingsmonument in Zwartewaal, op de oude begraafplaats aan de G.J. van den Boogerdweg en het herinneringsmonument aan de Van Sleenstraat in Brielle. In De Sjoel werd door het Comité 4 mei een welkomstwoord gehouden gevolgd door zang, het voorlezen van een gedicht en het lezen van de namen van de 21 uit Brielle gedeporteerde Joden. Daarna ging het in Stille tocht naar de Sint-Catharijnekerk. Burgemeester Peter Rehwinkel keek in zijn toespraak achterom en vooruit. “De Tweede Wereldoorlog ligt 79 jaar achter ons, maar nog altijd heeft deze invloed op de manier waarop we naar de wereld kijken,” sprak de burgemeester zijn gehoor toe. “Voor onze vrijheid van nu werden grote offers gebracht.” De burgemeester wees op de mooie initiatieven van de scholen. In Brielle maakten leerlingen van Penta Bahûrim de Stolpersteine schoon. Deze messing struikelsteentjes verwijzen naar de in de Tweede Wereldoorlog vermoorde voormalige Joodse inwoners van Brielle. In Rockanje plaatsten leerlingen van basisschool De Zeewinde gedichten rondom de amberboom op begraafplaats Maria Rust. “Hopelijk planten deze initiatieven zaadjes bij onze jongere generaties, waardoor bij hen het besef groeit dat vrijheid een groot goed is, iets waar we heel zuinig op moeten zijn en hard voor moeten werken.” De muzikale omlijsting in de kerk werd verzorgd door Libertatis Primitiæ. Na het spelen van de Taptoe werden twee minuten stilte gehouden. Er werden kransen en bloemen gelegd en het publiek werd uitgenodigd om een uitgedeelde roos neer te leggen. In de Sint-Catharijnekerk gaf het Randstedelijk Mannenkoor vervolgens een Herdenkings- en Bevrijdingsconcert.

Nieuwenhoorn
In de kerk van Nieuwenhoorn heette Sjaak de Wit de vele aanwezigen van harte welkom namens het 4 Mei Comité. Vervolgens hield wethouder Aart Jan Spoon voorafgaand aan een indrukwekkende Herdenkingbijeenkomst een toespraak. “We moeten ons bewust zijn van de gevolgen van oorlog en de noodzaak van internationale samenwerking en vrede. Velen hebben offers gebracht om onze vrede te bewerkstelligen, het is onze verantwoordelijkheid om deze vrede te behouden. Ieder van ons kan het verschil maken en daarom is het goed dat we hier met velen bij elkaar zijn,” sprak de wethouder onder andere.

In de kerk werden gedichten voorgedragen en een dans uitgevoerd, dit alles verzorgd door leerlingen van o.b.s. Het Palet en de middelbare scholen Helinium en Jacob van Liesveldt. Gijs van Winkelhof zorgde voor de muzikale begeleiding en zong ‘Denk je dat het goed komt’. Het door Fay Peters gemaakte gedicht ‘Vrijheid Echoot’ maakte indruk op de aanwezigen, net als het zelfgemaakte gedicht van Jayla Lesterhuis en Jillian van Ringelstijn. Zij voerden na het gedicht een dans op.

Nadat het Wilhelmus werd gezongen met orgelbegeleiding door Gijs verlieten de bezoekers de kerk en werd er onder aanvoering van Scouting Hellevoetsluis een stille tocht gehouden richting het monument aan de Rijksstraatweg. Daar werd na het blazen van de Taptoe twee minuten stilte gehouden. De betekenis van deze twee minuten: de eerste minuut is bedoeld om de doden te herdenken, in de tweede minuut wordt stilgestaan bij de mensen die een oorlog overleefd hebben. 

Na het leggen van de kransen en bloemen namens het College, leerlingen, scouting en de Veteranencommissie sprak de wethouder in de inmiddels gestaag vallende regen een kort dankwoord.

Oudenhoorn
In het kerkgebouw vond een herdenking plaats. Vervolgens legden de wethouders Janneke Postma en Igor Bal samen een bloemstuk bij het oorlogsmonument aan de Ring in Oudenhoorn. Het monument is ter nagedachtenis van Bastiaan de Zeeuw en Cornelis Blaak. Zij waren inwoners van Oudenhoorn en kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog door geweld om het leven. De herdenking werd afgesloten door het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus.

Tinte
In Tinte werd aan de Colinslandsedijk de Taptoe geblazen alvorens twee minuten stilte werd gehouden. Aansluitend werden bloemen gelegd. Wethouder Peter Schop hield een toespraak en a capella werd het lied ‘Vrijheid’ gezongen. Ook werd een voordracht gegeven door een vertegenwoordigster van de IBBO school.

Oostvoorne
Op de begraafplaats aan de Voorweg heette de voorzitter van de Stichting Herdenking Oorlogsslachtoffers Oostvoorne alle aanwezigen, waaronder de wethouders Janneke Postma en Igor Bal. Er werd een krans en bloemen gelegd bij het monument ter nagedachtenis aan Leendert van der Meer, die na zijn ontmaskering als verzetsman weigerde de namen van zijn medestrijders te noemen. Ook werden bloemen gelegd bij de graven van de Geallieerden. De padvinderij hees de vlag, gevolgd door een koraal van Volharding.

Rockanje
Op begraafplaats Maria Rust luidden de klokken en na de twee minuten stilte hield Piet Lekkerkerk een toespraak. Hij is een familielid van Maaike van Rietschoten, één van de bij het bombardement in Brielle omgekomen Rockanjese schoolkinderen. De wethouders Janneke Postma en Igor Bal luisterden aandachtig na het verhaal. Nadat het koor het lied ‘Vrijheid’ a capella had gezongen vond de kranslegging plaats namens het college, het Comité, de aanwezige schoolkinderen en andere aanwezigen. Vervolgens werd een rondgang gemaakt over de begraafplaats langs de zes graven van de oorlogsslachtoffers en werden bloemen gelegd bij de geallieerde graven.

Zwartewaal
Bij het monument aan de haven speelde brassband Rijnmond enkele stukken en werden gedichten gelezen door kinderen van o.b.s. ‘t Want. Aansluitend hield wethouder Peter Schop een toespraak. Na de twee minuten stilte volgde de kranslegging bij het monument en zong men het Wilhelmus. In de Martinuskerk vond een samenzijn plaats, waar de namen werden genoemd van de omgekomen inwoners van Zwartewaal. Er werden kaarsen opgestoken er was gelegenheid om een kopje koffie te drinken en na te praten.

4 mei, het memorandum
In het zogenaamde memorandum is officieel vastgelegd wie we herdenken tijdens de Nationale Herdenking. Het memorandum is een tekst die al in 1946 is vastgelegd en beschrijft het kader van de Nationale Herdenking. De vorm en inhoud van de herdenking en viering zijn blijvend in ontwikkeling. De formulering van het memorandum is sinds de oorlog ook regelmatig aangepast door zowel het in 1987 ingestelde Nationaal Comité 4 en 5 mei als door voorgaande comités.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant