De Russische-Oekraïense Dansgroep Kalinka uit Rotterdam - Fotografie: Joost de Koning
De Russische-Oekraïense Dansgroep Kalinka uit Rotterdam - Fotografie: Joost de Koning

Korenfestival groot succes! Volgend jaar weer?

Actueel 888 keer gelezen

Brielle – Het korenfestival georganiseerd door de Regionale Zangersbond Zuidwest Nederland op 5 oktober was een groot succes! Het gonsde zaterdag van de drukte in de vestingstad.

Ruim dertig koren uit de regio waren naar Brielle gekomen om er met meer dan vijftig optredens van een half uur hun prestaties te laten horen. Van sonoor klinkende mannenkoren tot vrolijke popkoren en kleine, op elkaar afgestemde, close harmony groepjes: de presentaties waren zeer gevarieerd. Een bezoeker vond het Politie Vrouwenkoor SIRENEN er met hun performance uitspringen. Anderen vonden dat weer van de Russische-Oekraïense Dansgroep Kalinka uit Rotterdam met hun kleurige kostuums en authentieke Russische zang. Zo was er voor elk wat wils.

Initiatiefnemer Hans Veelo, bestuurslid van de RZZN, is er na afloop schor van en is natuurlijk ontzettend blij met het succes. Het idee voor het korenfestival kwam bij hem op toen hij zelf met "Encore' uit Westvoorne meedeed aan een korenfestival in IJsselstein en het bekende grote VÓLkoren festival in Middelburg. Hij vond de sfeer op die dagen enorm gezellig en zag hoe de mensen die er door de straten van optreden naar optreden banjerden het naar hun zin hadden. Het leek hem fantastisch zoiets ook in Brielle te organiseren.

Ook de Brielse horeca blijkt erg content. 'Als we geweten hadden dat er zoveel mensen zouden komen, hadden we meer ingeslagen, we hebben niks meer in voorraad', hoorde Veelo van een van de horecaondernemers. Bij 'De Smaeck' zijn er complimenten over het 'gezellige, prettige publiek'. En in 'De Hoofdwacht' wist het personeel niet wat hen overkwam toen iemand even kwam vragen of er plek was voor 25 mensen om te komen eten.. Even slikken en toen: 'Natuurlijk hebben we dat'.
Hans Veelo: 'De organisatie was een hele klus. We deden dit op proef. Er moesten locaties worden gevonden die niet alleen voldoende plaats voor een koor hadden, maar ook ruimte voor publiek. Brielle bleek fantastische mogelijkheden te hebben: Het Arsenaal, de Sjoel de Parochiekerk in de Nobelstraat, het Stadhuis aan de Markt en natuurlijk de Catharijnekerk, stuk voor stuk sfeervolle, historische plekken, waar optredens goed tot hun recht konden komen. Dat het leegstaande Arsenaal gebruikt kon worden was ook wel heel bijzonder. Het is hard werken voor het bestuur van de RZZN, maar er wordt ook enorm veel voldoening uit geput. Alom wordt gevraagd: 'Volgend jaar weer?'. De RZZN gaat zich vanaf nu richten op het project 'Leve de Opera', dat uitgevoerd gaat worden in november 2020 in Zierikzee en Brielle. Hiervan werd aan het eind van de dag een demonstratie gegeven. Voor een herhaling volgend jaar zal een groep vrijwilligers moeten worden gevormd. Dat moet in Brielle mogelijk zijn!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant