Afbeelding

Maskerade moet blijven!

Actueel 6 keer gelezen

BRIELLE - Veel (oudere) Briellenaren denken met plezier terug aan de Maskerade van vroeger. Ze hebben allemaal goede herinneringen aan een tijd toen geluk nog heel gewoon was. De Maskerade was een speciale gebeurtenis in de winter die de sleur van het dagelijks leven doorbrak. Op Sinterklaasavond gingen Briellenaren als grappige personages met of zonder maskers, lopend, met vrachtwagens, bakfietsen of op brommers de straat op.

Soms werd een protest tegen het gemeentebeleid uitgebeeld maar dat hoefde niet. Het voornaamste was dat je iets geks verzonnen had en samen plezier had ..van stil protest had nog niemand gehoord… meestal ging het juist gepaard met een heleboel herrie.  

Een bekende Briellenaar, Fons Löbker, maakte als Miss Berini de straat onveilig of presenteerde met andere illustere Brielse figuren, waaronder Jos Bels en Bas Pothof, een voorstelling van Die Lustige Witwe. Naar Fons is de prijs genoemd die de laatste jaren uitgereikt wordt aan de origineelste deelnemer(s). Ook veel kinderen deden mee, bijvoorbeeld als sprookjesfiguur of als zogenaamde fanfare met potten, deksels en pollepels om zo veel mogelijk kabaal te maken. Tot het laatste toe was Riet Zaayer van de partij, altijd weer even origineel uitgedost, als sneeuwprinses of als ma Flodder.  

De laatste jaren is de organisatie van de Maskerade in handen van Stichting Kunst en Cultuur Brielle. Vorig jaar was er gezorgd voor verlichting, muziek en glühwein op de Markt en was het ondanks het slechte weer ouderwets gezellig. Jammer alleen dat er zo weinig deelnemers waren.  

In deze tijd waarin wij een hang naar het verleden hebben en TV-series als ‘Moeder ik wil bij de revue’ zo’n groot succes zijn, willen wij de Maskerade in ere herstellen. Daarom roepen wij iedereen op die de Maskerade een warm hart toedraagt naar een bijeenkomst te komen in de foyer van het Brestheater. Deze bijeenkomst vindt plaats op woensdag 13 november in de foyer van BREStheater, aanvang 20.00 uur. Naast deze algemene oproep zullen Brielse verenigingen, scholen en organisaties ook nog een rechtstreekse uitnodiging ontvangen. Er wordt een video vertoont over de Maskerade en is een presentatie van foto’s van vroegere Maskerades te zien: gelegenheid om herinneringen op te halen en plannen voor a.s. 5 december te maken. 

Als we de Maskerade nu geen nieuwe impuls geven is het einde oefening, dan sterft deze oude traditie een stille dood. Wij hopen dat u met velen zult komen. 

De Maskerade moet blijven, maar dat kan alleen als weer meer mensen meedoen. Aan de Briellenaren de keus!

Informatie bij Stichting Kunst en Cultuur, brampoldervaart@gmail.com tel. 413866. 

Uit de krant