Willem Meyboom achter het orgel in de kerk HH Martelaren van Gorkum - foto Jos Uijtdehaage
Willem Meyboom achter het orgel in de kerk HH Martelaren van Gorkum - foto Jos Uijtdehaage Foto: Jos Uijtdehaage

Willem Christian Meyboom 50 jaar organist

Actueel 2.874 keer gelezen

Brielle – Zaterdag, 28 oktober, 16.00 uur is zijn laatste uitvoering als dirigent van het koor Sint-Caecilia en zondag 29 oktober viert hij met zijn laatste H. Mis, het 50-jarig jubileum als cantor-organist. 'Daarna is het werk in de R.K. Kerk echt voorbij', zegt Willem Christian Meyboom.

Druk, druk, gedreven, bevlogen en maatschappelijk geïnteresseerd. De woorden struikelen over elkaar heen in zijn verlangen alles wat hem beroert weer te geven. 'Alles doet ertoe bij mij' is het principe van zijn leven. 'Als het geen nut heeft, begin ik er niet aan en zo speel ik ook.' Vijftig jaar is hij nu organist. Eigenlijk iets langer, maar voor hem begint het leven pas na je puberteit en de studie. Naast zijn werk als vaste organist in de protestantse Catharijnekerk en de R.K. Parochiekerk in de Nobelstraat, is hij sinds 2003 dirigent van het koor Sint Caecilia, en nu is het goed geweest. Hij gaat zich richten op diaconaal werk. Goed doen voor andere mensen. Er zijn veel meer mensen in Brielle dan je denkt die een steuntje in de rug hard nodig hebben. Sommigen moeten zien rond te komen van een bedrag per week, dat een ander uitgeeft bij een keer boodschappen doen.

Willem Meyboom bracht zijn jeugd door in Pernis en Poortugaal, dorpen met een hoge graad van cultuur dankzij een overdadig kerkelijk leven. 'Je mocht er niet, of je moest'. Nog voordat hij geboren was, stond het voor zijn vader al vast dat hij organist zou worden. Op zijn 11de jaar kreeg hij een harmonium. Dat kostte 450 gulden, zijn vader had zich daar veel voor ontzegd.

Het geloof is een uiterst belangrijke rol blijven spelen: "God werkt door de mens; wanneer je over God spreekt, dan gebeurt hij… De Bijbel vindt hij een leidend boek met vertellingen over hoe mensen met elkaar omgaan en hoe ze dingen oplossen. Zelf voelt hij zich het meest verwant met Job. Job is rijk, maar wordt zwaar op de proef gesteld in zijn geloof. Hij verliest al zijn bezittingen en wordt geplaagd met gruwelijke zweren. Jobs vrienden leggen het uit als een straf van God; Job wankelt, maar blijft toch trouw aan zijn geloof, hij prijst God!

Dat Willem stopt met zijn werk als organist betekent niet dat hij stopt met musiceren. Muziek betekent te veel voor hem; hij zal hier en daar zeker diensten vervullen. Mozart is zijn favoriete componist (Nu begrijpen we zijn Mozartiaanse outfit tijdens de 1 aprilvieringen): er straalt zoveel levenskracht uit diens werk. Voor het slotconcert met Sint Caecilia heeft hij zich uitgeleefd en voert hij met het koor zijn lievelingswerken uit, alle stuk voor stuk van Mozart.

Op 5 november viert Willem zijn 50-jarig jubileum in de Catharijnekerk en wordt zijn opvolger, Jan Meuleman, in de bediening gesteld.

Foto: Jos Uijtdehaage

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant