Afbeelding
WIE WAT BEWAART...DIE WEET WAT!

Voorpret van een jubileum

Actueel 284 keer gelezen

Afgelopen donderdagmiddag vond in de studiezaal van het Streekarchief een feestelijke bijeenkomst plaats. Anna Wijmans overhandigde bij die gelegenheid enige archiefstukken uit het bezit van haar vader, meester Wijmans (1905-1979), aan het streekarchief. Het betrof ondermeer een tweetal lijsten met namen van leerlingen die in 1944 naar de christelijke U.L.O. (Uitgebreid Lager Onderwijs) in Brielle gingen.

Zij had deze stukken jaren geleden aangetroffen in de boedel van haar vader en de vondst had haar op een zoektocht gezet die tenslotte eindigde op 1 maart 2018 in het streekarchief. Wat is het geval? De school 'Bahûrim' aan de Monseigneur Smitstraat is een voortzetting van de Christelijke ULO in Brielle. De officiële oprichtingsdatum daarvan is 1 januari 1946. Maar de leerlingenlijsten zijn ouder! Vanzelfsprekend ging aan de officiële oprichting een lange voorbereiding vooraf. In het geval van de Brielse ULO viel die in de oorlogsjaren. Voor de oprichting van een school van Christelijke signatuur geen eenvoudige tijd. Het Nederlandse gebruik om iedere denominatie een eigen school toe te staan pastte niet in de visie van de nieuwe machthebbers. Toch zette meester Wijmans door en met succes. De leerlingenlijsten vormen het bewijs dat de ULO al in 1943 officieus bestond.

Anna Wijmans ging op zoek naar oud-leerlingen en bezocht het streekarchief om "de echte datum" boven water te halen. Daarin is zij geslaagd. Vast is komen staan dat er al per 1 maart 1943 de facto sprake is van een christelijke ULO, gevestigd op de zolder van de Ambachtschool, later aan de Schoolstraat. 75 jaar later vonden de oud-leerlingen elkaar in de studiezaal voor een bescheiden reünie. Jelle Holwerda, directeur van het Bahûrim, nodigde hen vervolgens uit voor een maaltijd in zijn school.

Aart van der Houwen (aa.vanderhouwen@streekarchiefvp.nl)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant