Afbeelding
1 april column

Nog anderhalve week!

Actueel 385 keer gelezen

Voor de spelers van het spel "Om de sleutel van de stad" wordt het zo vlak voor 1 april wel erg spannend. Nog één keer echt oefenen en dan moet het klaar zijn voor de generale repetitie in de Plantage.

Afgelopen zondag stond geheel in het teken van het 1 april spel. Op die dag kwam vrijwel de gehele crew in dansschool De Werker bij elkaar om een masterclass of workshop (ik weet het verschil niet) bij te wonen. Ikzelf zat die dag op het eiland Tiengemeten waar wij een prachtig optreden van een Australische zangeres bezochten en was dus legaal afwezig. Maar de geluiden die ik na afloop van de workshop ontving waren zeer positief. De deelnemers werden door onze regisseuse uit zijn of haar comfortzone gelokt, wat heel verrassende situaties opleverde. De opgedane ervaringen zullen zeker een positieve bijdrage leveren aan de vertolking van het spel.

Komende zaterdag wordt het dus druk op 1 april gebied: De 10e Penning wordt geïnd, de Generale in de Plantage en tot slot van de dag wordt ook nog de Fooienpot bij de Hoofdwacht in ontvangst genomen. Als we dan nog niet gereed zijn om 1 april te gaan vieren weet ik het niet meer.

In het spel wordt dit jaar ook een nieuw personage ten tonele gevoerd. Ik had nog nooit van deze Watergeus gehoord, maar in 1572 bevond zich onder de Watergeuzen een zekere Gautier Herlin. Ik heb eens opgezocht wat voor een figuur dat was en ik citeer uit wat ik op internet vond uit de Historie van de Familie Herlyn: "Herlin (Gautier) geb. te Valenciennes data van geb. en overl. onbekend, zoon van Michel Herlin, kapitein der burgerij. Deze was ijverig hervormd en werd in 1567 na de inneming van Valenciennes door de Spanjaarden onthoofd. Gautier Herlin voegde zich bij de Boschgeuzen in Vlaanderen, hij werd gevangen genomen en de Spanjaarden sneden hem neus en oren af; het gelukte hem te ontvluchten en hij voegde zich bij de Watergeuzen. Hij had de gewoonte om alle gevangen genomen geestelijken op gelijke wijze te behandelen als hemzelf was geschied. 1 april 1572 was hij bij de inneming van den Brielle." Ik moest het wel twee keer lezen want in eerste instantie dacht ik dat die Gautier Herlin al in 1567 was onthoofd en dan zou zijn deelname aan de inname van Den Briel tamelijk miraculeus geweest zijn. Maar dat bleek zijn vader geweest te zijn en zoon Gautier is dus zeker in Den Briel geweest. Nu ontbreekt aan dat persoon zijn neus en oren, hetgeen het uiterste zal vergen van de kunsten van de grimeur of grimeuse. Ik weet wel wie deze rol gaat spelen, dus let u bij de ontscheping van de Watergeuzen dit jaar nadrukkelijk op een zeer grote, sterke maar afschrikwekkende kerel, wiens tekst uit louter gegrom bestaat. Graag tot volgende week.

KS

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant