Afbeelding
Foto: Pixabay

D66 verbijsterd over ontmantelen meetpaal

Actueel 662 keer gelezen

Zwartewaal - D66 Brielle is verbijsterd dat de gemeente de geluidmeetpaal in Zwartewaal voortijdig en zonder overleg met de raad laat ontmantelen. Eind 2015 nam de voltallige raad een motie van D66 en PVDA aan om een geluidmeetpunt te installeren in Zwartewaal zoals dat ook is gebeurd in Westvoorne en Rozenburg.

Doel was om een vergelijking te kunnen maken van de geluidsoverlast, nu, in de periode van de bouw en na de ingebruikname van het Theemswegspoortracé in 2020. In april 2017 werd de geluidspaal geplaatst aan de Looijerijweg. De paal heeft er een jaar gestaan. D66 en PVDA kwamen met de motie na grote onrust in het dorp over de plannen voor een goederenspoorlijn slechts enkele honderden meters van het dorp. Dit tracé met twee 20 meter hoge spoorbruggen komt direct tegenover het Zwartewaal aan de overkant van het Brielse meer. De motie werd onderstreept door een eveneens door de gehele raad gesteunde, ietwat gelijkende motie van het CDA, met het verzoek om in elk geval een nulmeting uit te voeren in Zwartewaal.

Verontruste burgers
De D66 fractie trof onlangs bij het doorspitten van een raadsvoorstel voor overheveling van fondsen van 2017 naar 2018 tot haar ontzetting in de kleine letters enkele regels waarin gewag werd gemaakt van de beëindiging van de meting. Inmiddels begonnen de fractie ook berichten te bereiken van verontruste Zwartewaalse burgers dat een begin is gemaakt met de ontmanteling van de paal.

Meetpaal moet blijven
D66 Brielle is verontwaardigd dat de meting in stilte wordt gestopt, zonder een rapportage aan de Raad en merkt op dat nergens een afspraak is gemaakt voor slechts 1 jaar. D66 is van mening dat de meetpaal in bedrijf moet blijven tot een jaar na de ingebruikname van de spoorweg. Dit, om exact te kunnen vergelijken of en hoeveel de geluidsbelasting is gestegen in dit toc al zwaar door geluidshinder van haven en industrie belaste dorp. Dat was ook de intentie van de raad, aldus D66.

Kapitaalvernietiging
In de gepresenteerde plannen voor de bouw van het spoortracé is de verwachte geluidsbelasting alleen gebaseerd op berekeningen en aannames. Hierbij gaat het Havenbedrijf er van uit dat het geluid van de goederenspoorweg nagenoeg geheel wegvalt in het achtergrondgeluid van de industrie. D66 Brielle betwijfelt dat nog steeds. De fractie vindt het bovendien kapitaalvernietiging om met de aangeschafte apparatuur slechts een jaar te meten. De fractie wil ook weten welke rol het Havenbedrijf, dat de paal na veel aandringen mede heeft gefinancierd, hier in heeft gespeeld.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant