Afbeelding
WIE WAT BEWAART...DIE WEET WAT!

Huwelijk van Zijne Excellentie

Actueel 240 keer gelezen

Van de vier vrouwen van Willem van Oranje springt er voor Brielle natuurlijk één uit en dat is Charlotte de Bourbon, met wie Oranje op 12 juni 1575 in de Sint-Catharijnekerk in het huwelijk trad.

Waarom in Brielle? Op 6 juni 1575 was het in de Staten van Holland nog niet bekend waar het huwelijk zou plaatsvinden, slechts dat de Prins op dat moment in Brielle was in afwachting van zijn bruid. Bekend was ook dat hij zou door reizen naar Dordrecht waar een feest zou worden gegeven. Het blijft natuurlijk gissen waarom het huwelijk niet in Dordrecht werd gesloten; waarschijnlijk wilde de Prins niet wachten en zodoende kreeg Brielle een historisch huwelijk.

Het verblijf van de Prins is terug te vinden in de stadsrekening over dat jaar. Daarin vinden we betalingen onder het hoofd: "Uuytgeven als sijne Excellencie in den Briele gecommen was ende zijne nieuwe Princesse madame du Bourbon troude". Voor de prins en de nieuwe prinses waren verschillende logementen ingericht. Het gereedmaken duurde enkele dagen. Om er zeker van te zijn dat geen van beiden kou zouden lijden werden tientallen tonnen turf aangesleept. De "roeibarge" van de stad, waarmee Charlotte aan wal werd gebracht, was op kosten van de stad door Dirk de scheepstimmerman flink onder handen genomen. Een schuit vol bagage volgde.

Er moet, voorafgaand aan de bruiloft, goed gegeten zijn; vanuit Geervliet werd een os en vanuit Delft twee vette kalveren gehaald. Verder worden tientallen hoenderen, konijnen, een speenvarken en ander eten op de rekening vermeld. Over het huwelijk zelf zijn in Brielle weinig bronnen; we weten slechts dat de mannen die de klokken luidden na het huwelijk, samen een ton bier kregen voor de moeite. Dat zal een feest geweest zijn!

Aart van der Houwen (aa.vanderhouwen@streekarchiefvp.nl)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant