Afbeelding
Uw lokale ondernemer

Komkommerkwekerij van Geest

Actueel 1.367 keer gelezen

Van handwerk tot aan sorteerwerk met een robot

Tinte – Sinds november 2003 is aan de Konneweg 2 de komkommerkwekerij te vinden van Arthur van Geest. Per jaar worden er hier door een team van 20 man zo'n 7 miljoen komkommers gekweekt op 35.000 vierkante meter.

Bij van Geest worden komkommers gekweekt, van klein tot groot. "Behalve de grote komkommers, kweken wij ook de hele kleintjes, de snackkomkommers", vertelt Arthur. "We leveren onze komkommers voornamelijk aan Best Of Four, waar ik bij ben aangesloten. Dat waren voorheen vier telersverenigingen en die zijn gefuseerd tot een bedrijf. Via Best Of Four leveren we ook aan Tuinderij Vers in Brielle. Daarbij leveren we sinds dit jaar ook aan de Proefschuur, echt een heel leuk, lokaal initiatief. Verder komen een paar lokale ondernemers hier ook komkommers halen. En voor de particuliere liefhebbers hebben we een winkeltje bij de weg staan." Voor Arthur betekent zijn werk een baan van zeven dagen in de week. "Al probeer ik natuurlijk op zondag of soms ook een doordeweekse dag wel wat tijd voor mijn gezin te maken", zegt hij. "In de winter begin ik om zeven uur, maar in de zomer is dat zes uur. Ik probeer dan om een uur of vijf te stoppen, maar 's avonds moet er vaak ook nog wat administratie gedaan worden. Het oogsten en planten gaat met de hand, maar het sorteerwerk gaat met een robot. Tussen kerst en oud en nieuw wordt er geplant en eind januari hebben we dan de eerste komkommers. In april en juli wordt voor de tweede en derde keer gepoot en in mei en juli is de drukste periode. Iedere dag wordt er geoogst en hoe meer de zon schijnt, hoe vaker je langs moet. Dat loopt door tot 1 november en daarna is de grote schoonmaak. Dan is alles weer netjes tot aan de kerst."

Boer zoekt vrouw

Voor de fans van het bekende kro-ncrv televisieprogramma Boer zoekt Vrouw, zal Arthur geen onbekende zijn. Zijn huidige vrouw Miranda, met wie hij inmiddels twee kinderen heeft van 4 en 2 jaar, heeft hij namelijk via dit programma in 2012 leren kennen. "Miranda komt uit Woerden", vertelt Arthur. "Met haar had ik gelijk een klik. Ik heb haar destijds gebeld en toen hebben we gelijk meer als een uur aan de telefoon gezeten. Ik heb me overigens niet zelf opgegeven voor het programma, maar een vriendin van mij had dat gedaan. Die vond toen dat het wel tijd werd dat ik een vrouw zou vinden, dat is dus gelukt."

Wie wel eens een kijkje zou willen nemen bij de komkommerkwekerij van Arthur is welkom tijdens het jaarlijkse 'Kom in de Kas' wat altijd begin april wordt gehouden. "Ik doe daar altijd wel aan mee als ze dat aan me vragen", zegt Arthur. "Er komt veel publiek op af, zeker wel zo'n 3.000 man. En die belangstelling van de mensen is hartstikke leuk."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant