Relatie loopt al stuk, nog voordat huwelijk gesloten kon worden | BrielsNieuwsland.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221872&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo brielsnieuwsland.nl
Voor bestuurlijk samenwerking wil Brielle nu kijken naar heel Voorne-Putten. Anders dan vaak wordt gedacht, ligt de grens  van Voorne niet bij het Voorns kanaal, maar bij de Bernisse (stippellijn). Bron Nissewaardig.nl
Voor bestuurlijk samenwerking wil Brielle nu kijken naar heel Voorne-Putten. Anders dan vaak wordt gedacht, ligt de grens van Voorne niet bij het Voorns kanaal, maar bij de Bernisse (stippellijn). Bron Nissewaardig.nl (Foto: )

Relatie loopt al stuk, nog voordat huwelijk gesloten kon worden

  •   336 keer gelezen   Actueel

Brielle – De Hellevoetse, Brielse en Westvoornse ambtenaren zouden in 2019 als één organisatie zouden verdergaan in de WOV (Werkorganisatie Voorne) onder directie van de drie gemeentesecretarissen.

Begin november stapte de Hellevoetse raad voor Brielle volkomen onverwachts uit deze relatie. In zijn begrotingsvergadering van 6 november jl. beraadde de Brielse raad zich erover hoe het nu verder moet.

In een emotionele discussie verweet een meerderheid van de Brielse raad de Hellevoetse collega's dat zij kennelijk van het begin af aan al de onderhandelingen in waren gegaan met als enig doel een fusie tussen de drie gemeenten en een leidinggevende rol voor henzelf daarin. Wat VVD-fractievoorzitter Arie van Gorsel betreft 'is de liefde over'. Brielle is een zeer aantrekkelijke huwelijkspartner. En hij wil daarom dan ook bij het college in beeld brengen dat het zoeken van een andere samenwerkingspartner een goede optie kan zijn. Dat kan ook buiten Voorne zijn, en zelfs richting Voorne-Putten.

Een bestuurlijke fusie is voor de VVD echter op dit moment niet in beeld. Een meerderheid van de raadsleden was het daarmee eens. CDA-fractievoorzitter Jan Wolters toonde zich geschokt dat de betrokken ambtenaren het bericht uit de kranten moesten vernemen.
Kunnen de colleges van Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne nog leiding geven aan het proces?

"En daar staan we dan…," verzuchtte D66 fractievoorzitter Wim Smit. We zullen een balans moeten vinden tussen emotie en ratio. In de verslaggeving van de kwartiermaker is er een onthutsend beeld geschetst van het functioneren de projectorganisatie (de projectorganisatie bestaat uit de drie burgemeesters, gemeentesecretarissen en topambtenaren, red.). Ook waren er directieleden die de zaak saboteerden. Het is een illusie te denken dat je de onderhandelingen met dezelfde mensen voort zou kunnen zetten en de vraag is of deze colleges in staat zijn nog leiding te geven aan het proces.

Aan de andere kant is het ook zo dat het hebben van drie zelfstandige gemeenten op Voorne niet vol te houden is en dat er waardevolle afspraken zijn gemaakt, die beslist niet weg moeten worden gegooid.

Gregor Rensen: ook colleges hebben gefaald
Burgemeester Gregor Rensen trekt zich het mislukken ook persoonlijk aan en wil de schuld niet meteen bij ambtelijke personen in de top van Hellevoetsluis leggen. "We zijn nog in de fase van absolute teleurstelling en het is nog te vroeg om actie te nemen. We moeten de tijd nemen om na te denken over hoe we verder kunnen gaan en niet met de ruggen naar elkaar toe gaan staan. Hoewel hij andere samenwerkingsvormen niet uitsluit, vindt hij dat er nog steeds het meeste te winnen is bij samenwerking op Voorne. Daarnaast moeten we niet weggooien wat we tot nu toe hebben bereikt."

Zal provincie gaan ingrijpen?
Een ingrijpen van de provincie om de gemeenten op Voorne-Putten tot een (bestuurlijke) fusie te dwingen is niet aan de orde, maar behoort ook weer niet tot de onmogelijkheden. Een paar jaar geleden greep de provincie nog in om de vorming van de gemeente Goeree Overflakkee tot stand te brengen. Voorop staat voor de provincie dat de gemeenten in Zuid-Holland voldoende 'bestuurskracht' hebben om hun taken naar behoren te kunnen vervullen, niet alleen nu, maar vooral ook kijkend naar de toekomst, en het liefst willen ze dat gemeenten daar zelf de juiste invulling aan geven.

Provincie geeft nog geen reactie
Gedeputeerde Jeannette Baljeu vindt de ontstane situatie rondom de vorming van de Werkorganisatie Voorne zorgelijk. Ze wil echter wachten met het geven van een inhoudelijke reactie totdat de bevindingen van de drie gemeentebesturen bekend zijn.

De Brielse raad gaat zich beraden over hoe het verder moet. Samenwerkingsvormen, richting Voorne, inclusief Heenvliet, Abbbenbroek en Zuidland, en Putten worden niet uitgesloten.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221872&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768057&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Poll

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221873&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>