[DAGBOEKNOTITIES] Hoelang nog? | BrielsNieuwsland.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221872&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo brielsnieuwsland.nl
DAGBOEKNOTITIES

Hoelang nog?

  •   64 keer gelezen   Actueel

Op een of andere manier moeten we het met elkaar zien te rooien: Hellevoetsluis, Westvoorne en Brielle. Onze gemeentes zijn te klein om in de toekomst zelfstandig te blijven. Jarenlang wordt er al over nagedacht, gesproken, geschreven, vergaderd, overlegd, gekissebist en uiteindelijk ook geruzied. Samenwerken, samenvoegen, fuseren, in welke vorm gaan we het gieten en hoe gaan we het noemen? Zoiets heb je niet op een achternamiddag geregeld. Dat snapt iedereen.

Maar hier is men er nu al jaren en járen mee bezig. Wat een tijd, moeite, energie en geld is er in dit proces gestoken. Westvoorne had een gemeentesecretaris die een mooie uitdaging zag in een ambtelijke fusie van de drie gemeenten. Begin dit jaar stapte hij op, hij was er wel klaar mee. Niet dat alles voor elkaar was, juist niet. Maar hij had er schoon genoeg van, althans die indruk kregen we. Niet dat het zo geformuleerd werd, zo'n mededeling wordt uiteraard in wollige, positieve termen verpakt.

Begrijpelijk: de vuile was buiten hangen werkt meestal contraproductief. Maar wat er na de aankondiging van vertrek van deze ambtenaar gebeurde, was ronduit komisch. Meteen verklaringen van de andere gemeenten: begrip, respect, enzovoort uiteraard, dat wel, maar hún gemeentesecretaris kon gewoon blijven zitten. Want die had óf nog niets gedaan, in ieder geval niets verkeerds, óf al heel constructieve dingen, óf zou dat in de toekomst vast gaan doen. Doorstrepen wat niet van toepassing is, combinaties hiervan ook mogelijk.

Er kwamen persberichten en nieuwjaarstoespraken, waaruit we mogen opmaken dat betrokkenen juist uitermate goéd bezig zijn. We moeten vooral niet het gevoel krijgen dat men in die gemeenteraden en op de gemeentekantoren, maar wat zit te padvinderen, en al helemaal niet in die ene gemeente met de befaamde stekker en het stopcontact. Nee mensen, laten we nou eens even kijken naar de mooie dingen die we al bereikt hebben, we hebben niets aan vuilspuiterij in de pers.

Dat is zeker waar en alle betrokken bestuurders mogen hun handjes dichtknijpen dat de regionale pers aan deze belangrijke kwestie niet veel meer aandacht heeft besteed. Huis-aan-huis bladen hebben er geen budget voor en ook regionale dagbladen zijn nauwelijks in de gelegenheid om dergelijke processen goed te volgen en te analyseren. Als hier eens een pittige onderzoeksjournalist op gezet zou worden, dan zou dat een boeiend verhaal opleveren. Veel belangrijker nog zou zijn dat de inwoners van de drie gemeenten dan eens goed geïnformeerd konden worden, Nu blijven ze onwetend, omdat ze moeten afgaan op persberichten of nieuwjaarstoespraken van burgemeesters vol peptalk.

Hoewel de reeks nieuwjaarstoespraken ditmaal gesloten werd door een spreker die niet zo'n zin had in politiek correcte praatjes. De burgemeester van Brielle wees duidelijk met een beschuldigende vinger naar Hellevoetsluis. Daar is men onverantwoordelijk bezig, volgens hem. Toch gaat de deur naar Hellevoetsluis nog niet dicht, dat dan weer niet.

Hoelang nog wordt ons geduld op de proef gesteld?


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221872&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768057&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221873&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=brielsnieuwsland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>