Rechts PvdA-statenlid Evelyn Hijink met links de Brielse PvdA-leden
Rechts PvdA-statenlid Evelyn Hijink met links de Brielse PvdA-leden

PvdA-statenlid Evelyn Hijink bezoekt Brielle

Algemeen 360 keer gelezen

Brielle –22 november was PvdA-Statenlid Evelyn Hijink voor het eerst in Brielle. Ze was verrast door de mooie ligging van onze vestingstad. Ook 'De Brielsche Aap' viel bijzonder in de smaak..

In de Brielsche Aap ontmoette ze haar Brielse partijgenoten voor een gesprek over actuele onderwerpen die in Brielle aandacht vragen en raakte bekoord door het - we citeren haar letterlijk - 'prachtig gelegen grand-café/bar/restaurant en natuurspeeltuin op een eilandje mooi verstopt in het groen'. Ter illustratie van het besprokene volgde er een sightseeing in de omgeving. Ondanks het mistige, windstille weer op de bewuste vrijdag, zei het statenlid toch goed te hebben kunnen zien hoe mooi Brielle en omgeving zijn.

Biomassacentrales
Een van de punten die besproken werden, was de planning van twee biomassacentrales in Brielle. Evelyn Hijink kon zich heel goed voorstellen dat inwoners zich hierover zorgen maken. Hoe zal het bijvoorbeeld gaan met de inpassing in het landschap, de luchtkwaliteit, de herkomst van de brandstof en de toename van vrachtwagens op de smalle weggetjes in het open landschap? Ze is zelf enorm betrokken bij het gebruik van biomassa als energiebron en stelde er dit voorjaar vragen over in de Provinciale Staten. Ze vraagt zich bijvoorbeeld af of Zuid-Holland wel in staat is voldoende houtsnippers te leveren voor het gebruik als biomassa en of het wel wenselijk is om hout als een klimaatneutrale energiebron te beschouwen. Wat haar betreft is daar nog geen eenduidige mening over. Houtstook is slecht voor de luchtkwaliteit en daardoor ook slecht voor de kwaliteit van bodem en water.

De kleine centrale van onder de 15 MW op de Tuindersweg die alleen in de wintermaanden zal worden gebruikt om het aardwarmtenet op temperatuur te houden is misschien toch niet zo'n slecht idee, mits deze op een schone manier wordt gestookt en er alleen lokaal snoeiafval wordt gebruikt. Wel is ze het erg eens met de Brielse PvdA'ers die de biomassacentrales niet zien zitten, wanneer ze hout toegevoerd krijgen met af en aan zwaar vracht verkeer en luchtvervuiling.

Ook werd gesproken over de bescherming van het open landschap in Brielle en de plannen voor duurzaam bouwen.

Bij het afscheid nemen beloofde het PvdA-Statenlid de biomassacentrales in Brielle in de gaten te blijven houden en te kijken of er in het kader van de stikstofcrisis meer mogelijkheden zijn. PvdA'er Ronald Vermeulen zal de de ontwikkelingen bij de RES (Regionale Energiestrategie) nauwlettend volgen. Deze gaat ook voor Brielle een wezenlijke rol spelen bij de ruimtelijke inpassing van hernieuwbare energie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant