Afbeelding

‘Wolga-Tataren op Voorne’

Actueel 1.083 keer gelezen

Vierpolders - Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte de bevolking van Voorne kennis met Russen in Duitse dienst. U hoort er alles over tijdens deze lezing op vrijdag 24 januari in 't Dijckhuis in Vierpolders.

Alhoewel ze 'Russen' werden genoemd, ging het feitelijk om Wolga-Tataren die aan het oostelijke front krijgsgevangen waren gemaakt door de Duitsers. Na een verblijf in krijgsgevangenkampen, onder extreem slechte omstandigheden, konden de overlevende Tataren dienst nemen in het Duitse leger. Het 826ste bataljon, onder leiding van Ernst Schermuly, kwam na enkele omzwervingen terecht op Voorne. De lokale bevolking had gemengde gevoelens over de Tataren, die een vreemde taal spraken en een andere religie hadden. Toch zijn er ook enkele inwoners die nog een positieve herinnering hebben aan deze vreemdelingen in Duitse dienst.

In haar lezing vertelt Nadet Somers over de lotgevallen van deze mannen. Bijzonder is het verhaal van één van hen, die tijdens zijn repatriëring naar de Sovjet-Unie wist te ontsnappen naar Engeland. De lezing wordt gegeven op vrijdag 24 januari inloop vanaf 19:30 uur. Aanvang 20:00 uur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant