Afbeelding
Dagboektnotities

Prognoses

Algemeen 228 keer gelezen

De brede school in Rockanje is klaar. Een mooi gebouw, aan buiten- en binnenkant, maar misschien toch net niet 'breed' genoeg. De eerste weken was het soms al wat dringen en wringen om verschillende gebruikersgroepen tegelijk een plek te bieden, wat ook te maken had met onlogische routes in het pand.

Ernstiger is de voorspelling dat basisschool De Zeewinde binnenkort uit haar mooie, splinternieuwe jasje zal groeien. Pessimisten vrezen een horrorscenario: containers voor aanvullende ruimte. Het zal toch niet? Iedereen was juist zo blij dat die schimmelkwekerijen tot het verleden behoorden. Andere opties: verbouwen, aanbouwen, dependances. Alles waarover je niet wil denken bij een accommodatie waarvan de rode loper net is binnengehaald.

Het gaat om prognoses. En dat blijft moeilijk. Hoe moet je daarmee omgaan? Voor Oostvoorne is de prognose dat het leerlingenaantal zal groeien van de huidige 751 naar 798 in 2040. Dus 47 kinderen extra. Bij zo'n voorspelling gaat je fantasie aan de slag. Wie zijn die kinderen van de toekomst? Waar komen ze vandaan? Ze worden geboren rond 2035. Stel dat de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen kinderen krijgen dan net als nu is: dertig jaar. Stel dat ze twee à drie kinderen baren. Dan hebben we het over ongeveer twintig vrouwen die nu meisjes zijn van vijftien jaar oud.

Wat zijn hun plannen? Hoeveel kinderen gaan ze krijgen en wanneer precies? Hebben we het over Oostvoornse meisjes, of zijn die tegen die tijd weggetrokken uit het dorp, bijvoorbeeld wegens de moeilijke bereikbaarheid van ons eiland? Of is die bereikbaarheid juist enorm verbeterd, doordat er een nieuwe tunnel bij is gekomen? Is ons eiland wellicht zo aantrekkelijk geworden dat meisjes die nu nog in Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen of Maassluis wonen, dan hier zijn neergestreken om een gezin te stichten?

Of – dit klinkt heel ongezellig, maar je moet alle opties in ogenschouw nemen – is de zeespiegel tegen die tijd zoveel gestegen dat jonge mensen zich liever wat oostelijker vestigen dan vlak achter de duinen? Of heeft het Coronavirus zo huisgehouden, dat die twintig meisjes nooit dertigers zijn geworden? Of zijn ze zo gezond als een vis gebleven en gaat het dan economisch zo goed dat het mode is om minimaal vier kinderen te krijgen?

Niemand die het weet. We moeten het doen met prognoses, gemaakt door mensen die er verstand van hebben. Helaas kunnen ze er flink naast zitten. Decennialang was de prognose dat je op je vijfenzestigste verjaardag met pensioen zou gaan. Bijna 1 miljoen ambtenaren leefden al die tijd zelfs in de veronderstelling dat hun pensioen waardevast zou zijn. Bill Gates dacht in 2004 dat er binnen twee jaar geen spam meer zou bestaan.

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. En onvoorziene omstandigheden zijn niet te voorzien. Prognoses, je moet ze met een korreltje zout nemen. Maar de prognose is wél dat mannen jonger dan 60 en vrouwen jonger dan 63 jaar zelf nog gaan zien of de prognose over die twintig Oostvoornse meisjes in 2040 juist is gebleken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant