Afbeelding
Foto: PR

Bereid je voor op het nieuwe motorseizoen

Actueel 186 keer gelezen

Het weer wordt zachter, de vogeltjes zijn druk in de weer en alles wordt groener: de lente komt eraan. Dat betekent voor jou een nieuw motorseizoen! Tijd om je motorfiets uit de stalling te halen en je voor te bereiden, zodat je straks weer veilig de weg op kunt. Maak zowel jezelf als je motor rijklaar.

Onderhoudsbeurt
Het spreekt vanzelf dat je motorfiets in goede conditie moet zijn. Na zo'n winterpauze is het daarom goed om even alles te controleren en wat onderhoud te plegen. Je kunt je tweewieler daarvoor naar de garage brengen, of het gewoon zelf thuis doen. Let dan op de volgende punten:·

  • Bandenspanning
    Een juiste bandenspanning is van essentieel belang om veilig en comfortabel te rijden. Het zorgt voor een goede grip op het wegdek waardoor accelereren en remmen beter gaat en je minder kans hebt om te slippen. Daarnaast is het risico op een klapband ook een stuk kleiner. Bovendien scheelt het je veel brandstof! 
     
  • Accu
    Heb je de accu van je motor aangesloten op een druppellader, dan kun je waarschijnlijk zo wegrijden na de winterstop. Maar anders is de kans dat je accu leeg is gelopen erg groot. Controleer je accu en laad hem eventueel op.
     
  • Loop de verlichting na
    Een goede verlichting is verplicht en dat is niet voor niets! Het vergroot je zichtbaarheid en daarmee je veiligheid enorm. Controleer daarom voor vertrek even of alles naar behoren functioneert.
     
  • Check de vloeistoffen
    Check motorolie, remvloeistof en koelvloeistof. Ververs of vul aan indien nodig.
     
  • Controleer de ketting en tandwielen
    Met een correcte spanning en goede smering loopt je motor beter. Bovendien vergroot het de levensduur van deze onderdelen aanzienlijk. Controleer je ketting op klemmende schakels: beweeg alle schakels om je ervan te verzekeren dat ze allemaal los zitten. In principe smeer je de ketting pas in ná de eerste rit. De ketting is dan warm en de olie komt dan goed in alle hoekjes en gaatjes. Is de ketting echter helemaal droog en glimmend, dan smeer je hem zowel vóór als na de eerste rit in.

De ANWB heeft ook een aantal handige tips voor de onderhoud van je motor.

Motorkleding
Goede, beschermende kleding maakt het rijden op je motorfiets een stuk comfortabeler én veiliger. Mocht er onverhoopt een ongeluk gebeuren, dan heb je minder kans op letsel. Controleer of je helm en de sluiting nog goed zijn en of je kleding nog goed past. Een leren motorpak geef je een snelle opknapbeurt door hem te behandelen met speciale reinigingsspray en hem daarna in te smeren met leer conditioner of bijenwas. Voor je handschoenen geldt dezelfde methode.

Je motoroutfit omvat de volgende onderdelen:

  • Een goede helm die goed past
  • Stevige handschoenen met afsluiting en stootkussens
  • Stevige laarzen met grip. (Werk loshangende veters weg!)
  • Goed motorpak met protectoren (let op Europees keurmerk)

Verzekering
Met bovenstaande punten heb je jouw motorfiets én jezelf zo goed mogelijk voorbereid. Maar een goede verzekering is net zo belangrijk. Met een all-risk verzekering is ook je motor gedekt en in veel gevallen eveneens motorkleding, helm en bagage.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant