Afbeelding
1 April column

Nu al laatste column

Algemeen 378 keer gelezen

En plotseling was daar het bericht van het bestuur van de 1 aprilvereniging dat 1 april niet doorgaat. Nou ja, 1 april zal wel doorgaan maar onze herdenking van 1 april 1572 gaat niet door. Een unicum. Maandagavond werd nog voor de eerste keer door de spelers van het spel "Om de sleutel van de stad" gerepeteerd. En dinsdag was gewoon in het gebouw van Libertatis Primitiae de weer drukbezochte algemene ledenvergadering. Alles leek onder controle en verliep geheel volgens het beproefde draaiboek, ondanks het onderhuidse gevoel dat het dit jaar weleens mis of zeker anders zou kunnen gaan. Het coronavirus was immers helemaal niet onder controle en verspreidde zich sneller dan iedereen wenste.

Dit gevoel uitte zich tijdens de vergadering want na de eerste gebruikelijke agendapunten kwam dan eindelijk de brandende vraag of versie 2020 wel door kon gaan gezien de ontwikkelingen. Natuurlijk werd deze vraag door het bestuur verwacht en samen met de aanwezige burgemeester werd beargumenteerd geantwoord dat dit van dag tot dag bekeken werd, maar dat er onder de tot op dat moment heersende omstandigheden geen redenen waren het af te blazen. Dus de daaropvolgende dagen verliepen zoals gebruikelijk. De Geuzennaald ging woensdag en vrijdag gewoon open en het winkelend publiek bereidde zich voor op de 1 april viering. En dan kwam vrijdagavond het bericht dat zowel het verenigingsbestuur als het College van B&W in gezamenlijkheid besloten hadden de viering op 1 april niet door te laten gaan. Op dat moment waren landelijk immers al bijeenkomsten met 1000 deelnemers of meer verboden tot in ieder geval 31 maart.

Zo'n einddatum is altijd al arbitrair en 1 april is maar een dag later dus het besluit was volledig te begrijpen en werkte, wat mij betreft, zelfs bevrijdend. Ondanks het teleurstellende gevoel, want dit was nog nooit gebeurd, was er nu duidelijkheid. Ik ben niet jaloers op het bestuur dat alle interne en externe partijen na dit besluit op de hoogte moest brengen, want dat moet een "hell of a job" geweest zijn. Nu afwachten hoe de ontwikkelingen zullen zijn. Ik hoor van alles om me heen. Op het niet door mij gefrequenteerde Facebook schijnt er van alles te circuleren, maar ik kan eigenlijk maar één passend gebaar op 1 april bedenken en dat is massaal de Geuzenvlag uitsteken. Tot volgend jaar....!

KS

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant