Afbeelding
Dagboeknotities

Beetje solidariteit

Algemeen 466 keer gelezen

Nou was Rutte net zo lekker bezig om een soort vader des vaderlands te worden, en toen verprutste hij zijn imago in een klap door te laten merken hoe ver politici van de dagelijkse werkelijkheid af kunnen staan. Verstonden we dat nou goed? Jawel. Hij vroeg ons allemaal ‘een beetje solidair’ te zijn met KLM, net zoals je de saxofoonleraar doorbetaalt.

De premier heeft vast nooit saxofoonles gehad. Niet dat dit per definitie buiten de belevingswereld van VVD’ers valt, Hans Dijkstal blies indertijd een lekker deuntje weg. Jammer dat hij niet meer onder ons is, anders had hij de premier kunnen vertellen hoe dezer dagen saxofoonleraren de longen uit hun lijf blazen om via videoverbindingen hun leerlingen te blijven inspireren. Dat ze, zoals iedereen in de culturele sector, doodsbang zijn voor de financiële gevolgen van de komende recessie. En dat het trouwens al nooit een vetpot voor ze was. Als een muzikant zijn geld niet met gouden platen verdient, maar met lesgeven, dan is hij blij als hij vijftig euro per uur kan vangen.

Wat verdient een KLM-piloot? Dat is te vinden op de site van Consultancy.nl. Het hangt uiteraard af van leeftijd, ervaring en welk type toestel hij bestuurt. Met een toestel met een ‘smalle romp’ verdient hij gemiddeld 377 euro per vlieguur. Een gezagvoerder van een Boeing 747 (brede romp) kan rekenen op een salaris dat 29 procent hoger is. Dit zijn cijfers uit 2018. KLM-piloten waren toen ernstig ontevreden over hun salaris en dreigden met staking. Voor een juist begrip is het goed er nog bij te vermelden dat een KLM-piloot zo’n 70 procent meer verdient dan zijn Europese collega’s van low-budget maatschappijen.

Waarmee ik niet wil zeggen dat u KLM niet moet ondersteunen. Als KLM omvalt, dan hebben we zomaar geen vervanger. Terwijl als de saxofoonleraar omvalt, nou ja, dan kun je altijd nog trompet gaat spelen. Of zoiets.

Dus als u veel sympathie heeft voor KLM én u bent niet werkzaam in de kappersbranche, horeca, cultuursector, u bent geen sportschoolhouder, ZZP’er, u heeft geen nulurencontract, en u werkt niet in een bedrijf dat best eens failliet zou kunnen gaan in deze crisis, dan kunt u genereus zijn. Dan heeft u sterke schouders en wilt u vast helpen andermans lasten te dragen. Dan bent u solidair en vraagt u geen geld terug voor gereserveerde tickets van geannuleerde vluchten. Het was alleen wel zo correct geweest als KLM u beleefd om deze gunst gevraagd had, in plaats van het als regel te presenteren.

Over sterke schouders gesproken. Zouden de KLM-piloten ook solidair willen zijn met hun werkgever en hun collega’s van het grondpersoneel? Dat zou hartstikke aardig zijn!

Hoe dan ook, iedereen moet doen wat hem het beste lijkt. Zelf denk ik in deze benarde tijden bij de term solidariteit eerder aan onze lokale ondernemers, aan voedselbanken en organisaties als Artsen zonder Grenzen.

Maar wat we ook doen, laten we in ieder geval allemaal saxofoon blijven spelen. Of desnoods trompet.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant