Na jaren van voorbereiding zijn de plannen voor de opknapbeurt van de binnenstad gereed
Na jaren van voorbereiding zijn de plannen voor de opknapbeurt van de binnenstad gereed

Opknapbeurt binnenstad: feestelijke opening pop-up store

Algemeen 586 keer gelezen

Maandag knipte wethouder Robert van der Kooi het lint door ter opening van de pop-up store in het vroegere Intertoys pand op de Nobelstraat 3. Hier kunnen de voorlopige plannen voor de opknapbeurt van de binnenstad worden bekeken.

Er is alle reden voor een feestelijke opening. Na jaren van plannen maken, overleggen, discussiëren, en opnieuw plannen maken, is het eindelijk zover dat het – op dit moment nog voorlopige – ontwerp aan de Brielse inwoners kan worden getoond.

Ruime gelegenheid voor Briellenaren voor het geven van commentaar en aanvullingen
Het is misschien wel de eerste keer dat de Brielse inwoners al zo snel op de hoogte van nieuwe plannen worden gebracht, in een fase dat ze nog de goedkeuringsfase moeten doorlopen. Er is daarvoor gekozen om iedereen volop de kans te geven om commentaar en aanvullingen te leveren, zodat daar zo snel mogelijk mee aan de slag kan worden gegaan. Wie ideeën of opmerkingen heeft, kan deze deponeren in een soort 'schoenendoos met gleuf' die in het pand staat. Op 7 juli wordt het ontwerp van Lubbers aan de Brielse raad voorgelegd.

Mooi, rustig en bovenal groen plan
Buro Lubbers heeft er enorm zijn best op gedaan om een prachtig, rustig en bovenal groen plan te maken. Volgens Robert van der Kooi snapt Lubbers goed wat de kwaliteit van Brielle is. Hun insteek is Brielle meer een oppoetsbeurt te geven, dan alles opnieuw uit te vinden. Zo pakten ze de cultuurhistorie beet, ontwikkelden deze verder en brachten ze rust en eenheid aan in de aankleding van de binnenstad die met alle borden en straatmeubilair op dit moment best rommelig genoemd kan worden. Het hoofddoel, zegt Robert van der Kooi, is dat het fijn wonen wordt voor de bewoners van de binnenstad. Hij benadrukt dat hij er zelf echt niet op zit te wachten dat er Amsterdamse toestanden in de vesting ontstaan. Aan de andere kant vindt hij dat Brielle ook geen ingedut slaapstadje mag worden. Daarom is er gezocht naar een tussenvorm: het creëren van een aantrekkelijke en levendige binnenstad met leuke terrasjes, bijzondere historie die de moeite waard is om te komen bekijken, en fijne winkels.

Toelichting door leden van de klankbordgroep
Leo Arkenbout die als lid van de klankbordgroep samen met de andere leden de plannen mee heeft helpen vormgeven, loopt met een glimlach rond in het vroeger Intertoys pand, nu dus de Brielse Tafel pop-up store. Hij is tevreden over hoe de plannen zijn geworden en hij is vandaag een van de gastheren die graag bereid is om iedere bezoeker tekst en uitleg te geven. Op volgende openingsdagen zullen andere leden van de groep bij toerbeurt deze taak op zich nemen.

Ook wethouder Robert van der Kooi is uiteraard enorm verheugd dat het nu eindelijk zover is dat er plannen kunnen worden gepresenteerd. Voor hem voelt Brielle als een thuis. Een stad wordt niet alleen gemaakt door stenen, maar ook door de mensen die er wonen. Ongelooflijk vindt hij het hoeveel Briellenaren er vanuit hun passie en drive als vrijwilliger bezig zijn met hun stad.

Voor een bescheiden aantal iconische onderdelen is er ook ruimte gevonden. Een daarvan is de historische plek van het 1 april monument op de wallen aan het einde van de Dijkstraat. Die zal uiteraard op tijd voor de 450-jarige viering klaar moeten zijn. Er zal dan een fantastische ruimte zijn gecreëerd voor het feest dat er dan zal plaatsvinden. Volgende week is daarover meer te lezen in Briels Nieuwsland.

Openingstijden en wandelingen
De pop-up store is tot 4 juli op doordeweekse dagen elke middag van 13.00 tot 17.00 uur geopend en op zaterdag 27 juni van 10.00- 14.00 uur. De gidsengroep verzorgt op de woensdagen 24 juni en 1 juli wandelingen met toelichting langs de projecten om 13.00 en 15.00 uur. De wandeling duurt anderhalf uur. U kunt zich hiervoor opgeven bij Petra Mudde: p.mudde@brielle.nl.

Uit de krant

Uit de krant