Afbeelding
Lezers Schrijven

Noordpoort

Algemeen 1.231 keer gelezen

Zoals iedere Briellenaar ben ook ik erg betrokken bij de ontwikkelingen rond het re-stylen van de binnenstad. Mooie ontwerpen voor prachtige plekjes waren te zien in de pop-up presentatie! Bureau Lubbers weet het fraai te brengen met mooie plaatjes en krijgt de handen opeen! Hier kun je toch alleen maar blij van worden toch?

Maar o wee als je iets gedurfds wil doen: Velen bestijgen de wallen om De Vijand buiten te houden! Ik ben onthutst door de heftige reacties van Spaansgezinde Briellenaren, die zich in niet te verhullen agressie scharen onder de banieren van Onze Rens, die zijn kampen heeft opgeslagen aan de Spaanse Costa, en digitaal ronselt om ten strijde te trekken! Zoals immer wakend over zijn Hollandse vesting.....4000 recruten schijnt hij al verzameld te hebben las ik ergens.....Gefotoshopte afbeeldingen van in vlammen opgaande ontwerpschetsen van de Noordpoort......Opruiende taal op te staan tegen de plannen....Smakeloze ansichtkaarten met verwerpelijke teksten....... Zucht, vermoeiend hoor!

En waar gaat het nu eigenlijk allemaal over.......In 2018 is het idee ontstaan om ons monument, waar je goed naar moet zoeken, te maken tot Een Monument! Iets wat recht zou moeten doen aan ons trotse (?) verleden! Dus zichtbaar maken dat we als angsthazige burgerij destijds, ons prima vermakend met Pancho,Pablo ,Paco en een handjevol andere amigo's, zonder nauwelijks slag of stoot te geven, de stad overleverden aan een plunderend zootje gespuis, wat zich met een Nationalistische smoes Prinsgezind verklaarde......Dit moet gevierd! Om met grote woorden te spreken " de Eerste der Vrijen" ...." Hier is Nederland ontstaan" ... " Bakermat van Vrijheid en Democratie, vrijplaats voor Zwakkeren en Andersdenkenden".....en meer van die Ferme uitspraken.......Ook Vrijheid van Religie was er één, iets wat vervolgens gepraktiseerd werd door 12 brave Paapse broeders op te knopen! Heldendaden dus.........

Derhalve: Aktie Noordpoort! De Brave Brielse Burgerij werd meerdere malen opgeroepen tot het aandragen van ideeën , inspraaksessies ter plekke werden georganiseerd waar toch zeker 12 m/v op af kwamen om hun mening te geven.....Een werkgroep werd gevormd om al die input te verwerken, en 2 bureaus werden getriggerd hier vorm aan te geven....Gekozen werd voor Ro&Ad, een bureau wat naam en faam heeft verworven middels projekten in historische schansen en steden! Veel prijzen zijn hun ten deel gevallen voor hun werk.Opmerkelijk is dat zij op geraffineerde wijze modernistische ontwerpen neerzetten die geen enkele afbreuk doen aan het historisch beeld: het wordt juist versterkt ! Ik noem alleen maar de befaamde Mozesbrug in het boven Bergen op Zoom gelegen Fort de Roovere: U bestijgt middels een houten trap de wallen, daalt vervolgens af, en loopt op bodemniveau door de gracht! Trekt bezoekers van verre naar deze afgelegen plek! Van recenter datum is hun werk in de Waterschans en fort Henricus, onderdelen van de Zuidelijke Waterlinie rond Bergen op Zoom. Gedurfd, maar ingetogen.....En wie dieper naar het ontwerp voor Brielle kijkt, ziet een verwijzing naar het imaginaire beeld van een poort, gebouwd met toepassing van middeleeuwse technieken!

Zelf had ik aanvankelijk ook wat anders voor ogen. Graaf b.v. Aan de kant van het bastion de muur uit, er zit nog 1.50 m onder, getuige het op maaiveldhoogte gelegen schietgat. Een graafproef heeft dit ook bevestigd. Leg hier een aldus verdiept gelegen pleintje voor, met eromheen een natuurlijk groen amfitheater: Een prachtplek voor het 1April spel en andere culturele uitingen, denk b.v. het Vertelfestival en andere zaken. Versterk het beeld met een kunstwerk van aanstormende Geuzen, leuk voor een selfie moment, er moet immers iets te beleven zijn toch?...Zorg dat het bastion openstaat, met glazen deuren ervoor ( zie bastion 5 ) plaats hier wat artefacten uit het Kruithuis bij, en voilá...!

Maar Soit: Geef creativiteit de ruimte, laat je verrassen, geef het het gekozen ontwerp een kans! Heb vertrouwen in een gerenommeerd bureau, wat als geen ander weet hoe integer en respectvol om te gaan met het verleden! Vorige week werd het al in deze krant gezet: in 1889 werd in Parijs een verguisde toren geplaatst: moest na de Wereldtentoonstelling onmiddellijk gesloopt worden! En nu? Geen Parijs zonder zijn Eiffeltoren! De Geschiedenis zal over ons oordelen....Is Brielle een stadje in ontwikkeling of een Openluchtmuseum, waar de klok is stilgezet in 1900.....Ik mag hopen het eerste! Brielle van toen, maar zeker ook van nu, voortdurend in beweging, respectvol, maar niet krampachtig omspringend met ons verleden.....

En laten we eerlijk zijn: de Anton Pieck-achtige fantasie gewrochten zoals ons gesuggereerd uit Spanje? Efteling niveau! Op geen enkel historisch feit gebaseerd!
In een eerder stadium heeft historisch architect Rokus Visser, in samenwerking met het Archief, onderzoekende schetsen gemaakt. Het blijft gissen, niets is zeker. Vergelijkingen met poorten in b.v. Elburg lopen ook mank: hier heeft eind 19e / begin 20e eeuw de fantasie de ruimte gekregen. Historisch verantwoord? ....Mmmm. Advies: je weet wat er ligt, en wees voorzichtig met toevoegingen, laat die afwijken en suggereren. In de 18e en begin 19e eeuw waren Follies erg en vogue aan Koninklijke hoven: bouw een ruïne in je tuinen.....

Ik hoop daarvan verschoond te blijven in ons fraaie Brielle, wat beter verdient! Stad van nu, met respect én besef! Geef nogmaals het ontwerp van Ro&Ad een kans!

Nico Smit
Voorstraat 25

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant