Esther Elkerbout en voorzitter Jan Wolters van de Stichting Behoud Voormalige Synagoge Brielle
Esther Elkerbout en voorzitter Jan Wolters van de Stichting Behoud Voormalige Synagoge Brielle

Sjoel krijgt schilderij van Brielse schilder Middelhoek

Algemeen 1.088 keer gelezen

Brielle – Tijdens een sfeervolle plechtigheid op 2 oktober in de Sjoel overhandigde Esther Erkelbout het geschenk aan de Stichting Behoud Voormalige Synagoge Brielle.

Als kind woonde Esther in de Koopmanstraat 7 in Brielle. Haar moeder liet in 1950 het uitzicht vanuit haar huis op de Sint-Catharijnekerk schilderen door Martien Middelhoek. Ze ziet nog voor zich hoe hij zat te schetsen op de hoge stoep voor het huis. Later ging het schilderij naar Esther over.

Tot 1943 woonde de Joodse familie Philipse in het pand aan de Koopmansstraat 7. De familie werd tijdens de tweede wereldoorlog weggevoerd. Twee van de drie familieleden werden in Sobibor vermoord. Het schilderij geeft het uitzicht weer dat de familie Philipse ook ooit had. Esther vond daarom dat het een plek moest krijgen in de Sjoel. Ze wilde dat in haar testament opnemen, maar bedacht dat het beter was het nu al te schenken. Zo zouden de bezoekers van de Sjoel de geschiedenis ervan kunnen meebeleven.

Esther heeft een warm plekje in haar hart voor de voormalige synagoge. Vaak kwam ze ervoor vanuit Rijswijk naar Brielle. Hoezeer Esther gehecht is aan het schilderij, blijkt wel uit het feit dat ze er een poster van heeft laten maken. Zo kan ze er toch naar blijven kijken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant