Nog veel onderzoeken nodig naar de invulling van de plek van het 1 april-monument
Nog veel onderzoeken nodig naar de invulling van de plek van het 1 april-monument

Bouw 'houten skelet' nog geen gelopen zaak

Algemeen 608 keer gelezen

Brielle – De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed geeft in zijn brief van 18 november het advies aan het College van Brielle om geen vergunning te verlenen voor het bouwen van de houten verbeelding van de Noordpoort. Oppositiepartijen CDA en D66 zijn zeer ontstemd dat zij pas een maand later kregen te horen van het bestaan van deze brief.

De Rijksdienst is In principe positief over het initiatief om deze historische locatie, die een belangrijke rol speelde in de geschiedenis van Nederland, meer aandacht te geven. De gemaakte plannen roepen echter veel vragen op. Er is geen gedegen cultuur- en bouwhistorisch onderzoek uitgevoerd en de risico’s voor de instandhouding van het monument zijn niet inzichtelijk gemaakt. Daarnaast vindt de Rijksdienst het jammer dat niet het hele historische verhaal van deze plek wordt verteld, maar slechts een deel ervan. Zo komen de moderne verdedigingswerken, de stadsgracht en de sluizen er niet in voor. Er is verder angst dat het houten volume vanwege de hoogte bij windbelasting zal zorgen voor flinke krachten op het historische metselwerk, waardoor dit kan beschadigen.

Raad niet op de hoogte van brief
Coalitiepartijen CDA en D66 lieten tijdens de gemeenteraadsvergadering van woensdag 16 december weten het zeer vreemd te vinden dat de inhoud van de brief niet meteen na ontvangst door het College aan de raad bekend gemaakt is. Bas van der Linden (CDA): “ Het gaat hier namelijk niet om zomaar een toevallig onderwerp, maar om iets dat veel maatschappelijke commotie in Brielle teweeg brengt. Daar had rekening mee gehouden moeten worden. Bovendien zal het vastgestelde budget vrijwel zeker ruim overschreden worden met alle kosten die nu gemaakt moeten gaan worden voor de gevraagde aanvullende onderzoeken. Het gaat om geld van de gemeenschap dat beter besteed zou kunnen worden."

VVD: een broedende kip moet je niet storen
Raadslid Anneke Witte (VVD) heeft er alle vertrouwen in dat het college na gedegen onderzoek met een gefundeerd en weloverwogen plan op de proppen zal komen. Het moet daar echter wel de kans voor krijgen. Het zou haar heel wat waard zijn wanneer je als raad geleerd hebt dat je een broedende kip niet moet storen.

Zorgvuldige beslissing
Wethouder André Schoon legde uit dat het college bezig is om alle puzzelstukjes bij elkaar te brengen en nog een aantal onderzoeken laat doen naar aanleiding van de vijf tot zes aandachtspunten die er in de brief van de Rijksdienst zijn genoemd. De voors en tegens zullen daarbij zorgvuldig worden afgewogen. Hij beloofde de eerstkomende raadsvergadering een kostenoverzicht te zullen geven van de extra bestedingen. In de raad van maart zal vervolgens het definitieve voorstel gepresenteerd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant