Sterkste krimp economie ooit gemeten volgens het CBS.
Sterkste krimp economie ooit gemeten volgens het CBS.

Impact Coronavirus op 2020

Algemeen 239 keer gelezen

2020 is bovenal het jaar waarin de coronacrisis uitbrak. Het werd een crisis die invloed had en heeft op veel aspecten van het leven. Het effect van de pandemie en de maatregelen hiertegen blijkt uit het door het Centraal Bureau voor de Statistiek gepubliceerde dashboard ‘Welvaart in coronatijd’.

Na de gedeeltelijke lockdown in maart gebeurde er heel veel tegelijk. Een aantal branches ging op slot, in andere ging men massaal thuiswerken. Het openbaar vervoer werd grotendeels gemeden, en ook het wegverkeer nam sterk af. Het vliegverkeer lag al plat. De geregistreerde misdaad daalde en er werden veel minder huwelijken en partnerschappen gesloten. De economie beleefde een ongekende krimp. Inmiddels zitten we in Nederland in de tweede golf van de coronapandemie. De medische noodsituatie is nog niet voorbij, de economische evenmin. Een aantal zaken was aan het einde van de zomer al terug naar het oude niveau, zoals de geregistreerde misdaad en het aantal gesloten huwelijken. Voor andere zaken was dat echter nog geenszins het geval, zoals het vliegverkeer of de totale consumptie. Verder laat de tweede golf, en de maatregelen hiertegen, zijn invloed op diverse aspecten van het leven al gelden. Zo kwam het aantal instappers in het openbaar vervoer deze zomer al in de buurt van wat het in 2019 was, maar ligt het daar nu weer ver onder. Ook de intensiteit van het wegverkeer lag een tijd lang vrijwel op het niveau van 2019, maar daar komt het nu steeds verder vandaan te liggen.

Hogere sterfte
In de eerste negen weken van de huidige coronapandemie bedroeg de oversterfte naar schatting bijna 9 duizend mensen. Uit de doodsoorzakenformulieren blijkt dat de oversterfte in deze periode volledig veroorzaakt is door COVID-19. De oversterfte is dus ongeveer evenveel als tijdens de griepepidemie in 2018, maar het aantal werd bereikt in slechts de helft van de tijd. Oversterfte is het aantal mensen dat meer sterft dan normaal is voor een bepaalde periode. Vanaf eind september is er weer sprake van oversterfte, die samenvalt met de tweede golf in Nederland. De totale sterfte in de eerste tien maanden van 2020 was veel hoger dan in dezelfde maanden in de voorbije jaren. Ten opzichte van 2018 bedroeg het verschil 8,5 duizend.

Economie zeldzaam hard geraakt
De economie is met name door de strijd tegen het coronavirus hard geraakt. Nadat de economie in het eerste kwartaal al met 1,7 procent was gekrompen, kromp de Nederlandse economie in het tweede kwartaal met 8,5 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Dit was de sterkste krimp ooit gemeten. Met de twee kwartalen van krimp zijn vijf jaar van economische groei tenietgedaan. Vergeleken met andere Europese landen kwam de Nederlandse economie er nog genadig vanaf. De Duitse economie kromp in het tweede kwartaal met 9,7 procent, de Belgische met 12,1 en de Franse met 13,8 procent. Bron: CBS.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant