Een plekje in Brielle waar menig vader en moeder met hun kinderen geweest zijn
Een plekje in Brielle waar menig vader en moeder met hun kinderen geweest zijn

Uit de oude doos

Algemeen 650 keer gelezen

Vorige week stond in het kader van deze rubriek de foto van een aantal dames en heren, voor het toenmalige café Dedert aan de Turfkade. Ja, inderdaad dames en heren en niet alleen heren, zoals bij die foto vermeld stond.

Theo de Waal en Cees Hokke schreven dat het ging om café Dedert. Cees schreef er nog bij; hier vierden in 1965 mijn opa en oma Cees en Katrien Hokke van Loenen hun 50 jarige bruiloft met een groot diner dansant met meer dan 100 mensen, inclusief een orkestje. Hij denkt daar nog altijd met veel plezier aan terug.

Cees de Leeuw uit Rozenburg kan meer vertellen over de foto. Hij denkt dat het personeel van de Belastingdienst op de foto staat. 'Het zijn zo veel personen, omdat de Belastingdienst werkte voor heel de regio. De foto moet halverwege de vijftiger jaren genomen zijn. Tweede van rechts op de foto, naast een wat oudere dame, zit mijn vader, D. de Leeuw, die werkzaam was op het kantoor aan het Slagveld 14.' Cees heeft geen idee waarom de foto gemaakt is; mogelijk voorafgaande aan een personeelsreisje van de personeelsvereniging.

Jan Dedert was de laatste van de drie van zijn familie die het café runde. Ooit zei Jan daarover: 'mijn opa begon in 1894 het café. Daarna deed hij het over aan mijn vader en daarna deed mijn vader het café weer over aan mij. Bijzonder was, dat het café en de zaaltjes erbij ook gelijk onze woning was. Wij hebben als gezin nooit een woonkamer gehad.' Verder zei hij; 'Ik vond het vroeger geweldig om te zien hoe met name Finse boten aan de kade aanmeerden. Het was een feest de bedrijvigheid mee te maken die de schepen met hun ladingen met zich mee brachten.'

Deze week weer eens een echt Briels tafereeltje. Misschien is het niet zo maar te zien, maar de foto werd genomen binnen de vesting van Brielle. Wij denken, dat er een belangrijk aantal lezers is, dat herkent waar het om gaat. Zoals gebruikelijk verwachten we ook deze week weer de nodige reacties. Aarzel niet en bel 06- 137 53 139 of schrijf uw bericht naar fotooudedoos@gmail.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant