Vlnr: Jolanda Wielemaker, Annette van Ravens, Marije Scova Righini en Geeta Khelawan  (Foto: Wil van Balen)
Vlnr: Jolanda Wielemaker, Annette van Ravens, Marije Scova Righini en Geeta Khelawan (Foto: Wil van Balen) Wil van Balen
#Steundezorg

Sociaal isolement ligt op de loer: ‘Welzijn maakt het verschil’

Algemeen 603 keer gelezen

Al vele jaren is het welzijnsaanbod van Welzijn Ouderen een vertrouwd begrip voor ouderen in Brielle en Westvoorne. Welzijn Ouderen, dat onderdeel is van Catharina, thuis op Voorne (per 2 april de nieuwe naam van de Catharina Stichting), ondersteunt zelfstandig wonende oudere inwoners van Brielle en Westvoorne.

Dit doen ze door het aanbieden van verschillende activiteiten en diensten. Daarbij staat één ding voorop: alle activiteiten zijn gericht op het zo lang mogelijk behouden van de zelfstandigheid van (kwetsbare) ouderen.

Professionele krachten en betrokken vrijwilligers
Het welzijnswerk in Brielle en Westvoorne krijgt vorm door het gedreven team van Welzijn Ouderen. Beroepskrachten Geeta Khelawan, Annette van Ravens, Marije Scova Righini en Jolanda Wielemaker zetten zich onder leiding van Wietze Jan Wezeman in voor het welzijnsaanbod. Echter het belangrijkst voor het welzijnswerk in Brielle en Westvoorne zijn de trouwe vrijwilligers.

‘Zonder hen is het allemaal niet mogelijk. We zijn dan ook blij met de flinke toename van het aantal vrijwilligers de laatste tijd. Corona bracht ons op dat gebied toch iets bijzonder positiefs’, geeft Jolanda Wielemaker aan.

Aanbod in tijden van corona
De coronapandemie gooide aanvankelijk roet in het eten om elkaar op laagdrempelige wijze te ontmoeten.

‘Tijdens de coronapandemie waarin mensen veel meer tijd alleen thuis doorbrengen, zoeken we naar manieren om activiteiten coronaveilig aan te kunnen blijven bieden, want juist in deze tijd ligt sociaal isolement op de loer’, geeft Annette van Ravens aan. ‘Gelukkig zijn er nog flink wat activiteiten die veilig doorgang kunnen vinden, zoals de mantelzorgsalon, het Parkinsoncafe, de Huiskamer, Samen aan tafel en Tafeltje Dekje. We houden ons hierbij aan de richtlijnen van het RIVM.’

Huisbezoek (75+)
Welzijn Ouderen gaat de komende maanden in Westvoorne op huisbezoek bij 75+ers. Vrijwilligers komen thuis langs of nemen telefonisch contact op. Zij gaan het gesprek aan over de wensen, behoeften en ideeën op het gebied van welzijn.

‘De informatie die het huisbezoek ons geeft, gebruiken we om voor deze groep een welzijnsaanbod te creëren dat geheel aansluit bij de vraag vanuit de doelgroep’, meldt Geeta Khelawan.

Het Bolwerk
Inmiddels is in Brielle afscheid genomen van de Infirmerie, die vele jaren het thuis was van Welzijn Ouderen. Het welzijnswerk wordt nu voortgezet vanuit Het Prinsenkwartier. In Het Bolwerk, het nieuwe ontmoetingscentrum voor ouderen in Brielle, vinden activiteiten plaats als de Huiskamer en Samen aan tafel. Er zijn ook grote ruimtes die zich lenen voor kleinschalige bewegingsactiviteiten en het samen maken van muziek. Het team van Welzijn Ouderen is trots te mogen werken in zo’n mooi nieuw pand en ook de bezoekers reageren enthousiast.

‘We hopen allemaal dat we de pandemie spoedig achter ons kunnen laten en weer volop activiteiten, ook met grotere groepen, kunnen organiseren.’

Toekomst
Catharina, thuis op Voorne en dus ook Welzijn Ouderen, werkt met diverse partijen samen om nu en in de toekomst goede en toegankelijke zorg en ondersteuning te kunnen blijven bieden aan ouderen op Voorne.

‘Met gemeenten en andere zorg- en welzijnsaanbieders zoeken we naar mogelijkheden om elkaar te versterken en met het oog op de aankomende fusie van de gemeenten Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne wordt steeds meer als één team gewerkt. We willen met elkaar zorgen voor een breed welzijnsaanbod voor alle oudere inwoners van de toekomstige gemeente Voorne. Waarbij iedereen kan aansluiten bij het aanbod dat past, ook bijvoorbeeld in andere kernen van de nieuwe gemeente’, sluit Wietze Jan Wezeman af.



undefined

Het Prinsenkwartier (Foto: Wil van Balen)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant