Op de foto: campanoloog Sjoerd van Geuns. Hij adviseerde het BKG over het project en berekende samen met BKG-lid Len Zoetemeijer de gewenste toonhoogten van de klokjes, een heel secuur karwei.
Op de foto: campanoloog Sjoerd van Geuns. Hij adviseerde het BKG over het project en berekende samen met BKG-lid Len Zoetemeijer de gewenste toonhoogten van de klokjes, een heel secuur karwei.

De mobiele beiaard is in Brielle gearriveerd!

Algemeen 683 keer gelezen

Brielle – Verleden week donderdag was het een feestelijke dag voor het Briels Klokkenluidersgilde. De door het gilde bestelde mobiele beiaard werd afgeleverd bij de Sint-Catharijnekerk.

Door een aantal leden werd er meteen al enthousiast mee geoefend. De beiaard zal voor het eerst worden gebruikt bij de vieringen op 1, 2 en 3 april 2022 van 450 jaar bevrijding van de Spanjaarden. Rond de beiaard is een monnikenkoor samengesteld, dat samen met instrumentalisten gaat optreden. Het repertoire bestaat uit Gregoriaanse en traditionele melodieën uit de zestiende eeuw. De Geuzennaald maakte authentieke, zuiver wollen, monnikspijen voor het koor en de instrumentalisten.

De 15 klokjes van het carillon zijn volgens een in duizend jaar bijna niet veranderd proces gegoten bij klokkengieterij Simon Laudy uit Finsterwolde. Daar werd ook de kar gemaakt waarop het carillon is gemonteerd. Oud-voorzitter Harry Kamma had een vooruitziende blik toen hij jaren geleden twee antieke karrenwielen uit Frankrijk meenam die al die tijd zorgvuldig lagen opgeslagen in de garage van At van Eendenburg en nu opgeknapt en geschilderd aan de kar zijn gemonteerd. Volgens internationaal bekend campanoloog Sjoerd van Geuns is dit mobiele carillon uniek voor Nederland en misschien wel voor de hele wereld. Ook na de feesten in april 2022 zal de beiaard worden ingezet, bijvoorbeeld op het Nationale vestingsteden weekend in september, tijdens monumentendagen, enz.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant