Bijna alles is nog hetzelfde. Toch een lastige opgave!
Bijna alles is nog hetzelfde. Toch een lastige opgave! archief Jan Bazen

Foto uit de oude doos

Algemeen 1.316 keer gelezen

Jan van Pelt, een trouwe fan van deze rubriek, zag op de foto van de vorige week zijn geboortehuis staan.

Jan herkende bijna alles van wat er verder op stond, zoals de zwarte barak waar Niessink onder de naam Bremfa tweede hands fietsen verkocht. Verderop is de meisjesvakschool te zien en rechts achterin op de foto de boerderij van Koos Stolk met middenin, zoals dat toen heette, 'de Doelen.' Hij denkt dat de foto rond 1960 is genomen.

Hans de Regt ziet links op de foto de oude kazerne; nu omgebouwd tot belastingkantoor. Ook hij noemt ook de boerderij van Stolk en het gebouw bij de sloepenloods (voor de boerderij). Beide gebouwen zouden in de jaren ’70 door brand verwoest worden. Hans denkt dat de foto rond 1963 genomen is.

Waar nu nog de barak staat, werd in 1968 met de bouw begonnen van de bibliotheek (later sportschool van Unen).

Tot slot schrijft hij dat linksboven de garage van de LTS (opleiding automonteur) daarachter de nieuwe meisjesvakschool te zien is.

Joke Brouwer schrijft; wat mooie luchtfoto. Ik ben een geboren en getogen Brielse en na er 45 jaar uit geweest te zijn afgelopen december weer hier komen wonen. Ik herkende gelijk mijn geboortehuis aan de Langestraat 55b. Het belastingkantoor aan de Clarissenstraat, de Coppelstockstraat, de boerderij van Stolk, de houten barakken waar de familie Niessink woonde en hij er fietsen repareerde of verkocht. Prachtig!

De heer Klok kijkt elke week naar deze rubriek. Hij begint te vertellen over de luchtfoto en spreekt over al eerder door zijn vader op die plek afgebroken noodscholen en weet te vertellen over o.a. de bommen op de meisjesvakschool. En als we nog verder iets willen weten? We mogen de heer Stolk altijd bellen!

Over de foto van deze week is veel te zeggen. Maar wat zie je nou precies? Wie goed kijkt, moet de Brielse geveltjes herkennen. Wie weet van het hoe en waarom van de ster van lampjes? Schrijf, bel of mail ons. Tel. 06 137 53 139, fotooudedoos@gmail.com of laat een berichtje achter op facebook.

De foto van vorige week
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant